AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN Foto: FREDERICK FLORIN

Tre kurdiske kvinder blev torsdag likvideret i Paris. PKK anklager Tyrkiet for at stå bag

Tre kurdiske kvinder blev natten til torsdag fundet dræbt i Paris.

De tre kvinder er angiveligt blevet dræbt af skud i hovedet, og blev fundet i lokaler tilhørende det Kurdiske Informationens Center i den franske hovedstad.

Blandt de tre kvinder er Sakine Cansiz, en af grundlæggerne af den kurdiske militærbevægelsen PKK, der af både USA, Tyrkiet og EU anses for at være en terrororganisation. Kvinden, der i mange år har arbejdet sammen med PKK-lederen Abdullah Ocalan, var i 1990’erne leder af en række kvindelige guerillakrigere i Irak. De seneste år har hun holdt lav profil og har nærmest opnået diplomatstatus i Frankrig.

Ifølge BBC blev de tre kvinder fundet af kolleger omkring klokken 02.00 natten til torsdag. Kollegaerne fik mistanke om, at der var noget galt, da der var blod på håndtaget og på døren ind til det lokale, hvor de tre kvinder blev fundet.

Udover den tidligere guerillaleder Sakine Cansiz er der tale om den 32-årige Fidan Dogan, der er medlem af den kurdiske nationalkongres med hovedsæde i Bruxelles. Det tredje offer er en ung aktivist ved navn Leyla Söylemez.

Indtil videre er motivet for likvideringerne uklare, oplyser fransk politi. Men drabene kommer efter en urolig tid i PKK. I løbet af de sidste seks måneder har PKK opgraderet deres militære aktioner, og fornyeligt indledte de tyrkiske myndigheder en dialog med den fængslede PKK-leder Abdullah Ocalan, i håbet om at gruppen ville nedlægge våbnene.

Allerede tidligt torsdag var både de franske og tyrkiske myndigheder ude og fordømme drabene. Men kurdiske demonstranter i Paris er ikke i tvivl om, at Tyrkiet står bag. mere end 300 demonstranter gik i torsdag på gaden foran informationscenteret, hvor de tre kvinder blev fundet dræbt.

Mens kurderne i Paris beskylder Tyrkiet for at stå bag, påstår næstformanden i det tyrkiske regeringsparti AKP, Huseyn Celik, at henrettelserne er en del af et internt opgør i PKK. Ifølge al-Jazeera, antyder han, at drabene er et forsøg på at stikke en kæp i hjulet på forhandlingerne mellem Tyrkiet og den fængslede PKK-leder Ocalan.

Fakta om PKK:

PKK er en kurdisk militær organisation, der anses af både USA, Tyrkiet og EU for at være en terrororganisation.

PKK blev oprettet i 1984, hvor kurdiske oprørere ledet af Abdullah Ocalan gik til væbnet kamp for en selvstændig kurdisk stat i de sydøstlige dele af det, som i dag er Tyrkiet.

Siden har omkring 45.000 mennesker mistet livet i konflikten.

Efter PKK-lederen Abdullah Ocalan blev fængslet på livstid i 1999, blev der indført våbenhvile.

Men PKK brød våbenhvilen i juni 2004, og især de sidste seks måneder har organisationen opgraderet deres militære aktioner.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.