Lyt til artiklen

Hverken bilist eller højteknologisk system reagerede på, at lastbil trak ud foran elbilen.

De amerikanske myndigheder har indledt en granskning af et særligt system i Teslas populære Model S-bil.

Det sker, efter at en Tesla-bilist har mistet livet i en ulykke, hvor personen havde aktiveret elbilens såkaldt autopilotsystem.

Når det er aktiveret, kan bilen selv skifte kørebane, holde øje med hastighed og bremse. Føreren af bilen skal selv slå systemet til og fortsætte med at holde hænderne på rattet og foden ved speeder og bremse.

I en meddelelse oplyser Tesla, at National Highway Traffic Safety Administration har åbnet en "indledende evaluering" af det højteknologiske system, efter at Tesla selv gav myndighederne besked om trafikdrabet.

Tesla kalder ulykken "tragisk". Firmaet understreger, at det er den første dødsulykke med autopiloten aktiveret. Ifølge selskabet er der blevet kørt over 130 millioner miles (209 millioner kilometer) uden dødsulykker.

»Blandt alle køretøjer i USA er der dræbte for hver 94 millioner miles (150 millioner kilometer). På verdensplan er der dræbte for hver 60 millioner miles (96 millioner kilometer),« skriver Tesla.

Ulykken skete på en motorvej med delte kørebaner, da en lastbil med anhænger krydsede vejen.

»Hverken autopiloten eller køreren lagde mærke til den hvide side på anhængeren i kraftigt modlys, så der blev ikke bremset,« lyder det fra Tesla.

Det førte til, at bilen kørte under anhængeren, og bilens forrude kolliderede med den.

Flere forskellige firmaer arbejder på at udvikle biler, der er helt selvkørende. Et stort studie offentliggjort i juni viste, at selvkørende biler sandsynligvis vil reducere antallet af dødsulykker i trafikken kraftigt.

Men det giver samtidig en række moralske dilemmaer. Blandt andet kan der opstå situationer, hvor teknologien skal tage stilling til, om bilistens liv skal reddes frem for fodgængere.

/ritzau/AFP