Lyt til artiklen

Hans tidligere psykiater afviser, at mentale lidelser førte til angrebet. Hans onkel siger, at han blev rekrutteret af Islamisk Stat. Blev gerningsmanden fra Nice jihadist på lyntid?

Han spiste svinekød og drak alkohol. Og hvad så?

Listen over personer, der har planlagt eller udført terrorhandlinger i jihadismens navn, og efterfølgende beskrives som uisla­miske svinekødsnydere, er alenlang. Stofmisbrugende bandemedlemmer går fra zero to hero ved den ene dag at være småkriminelle for den næste at springe ud som IS-jihadister.

Fællesnævneren for mange af de jihadister, der optræder i de lækkede IS-dokumenter, er, at de heller ikke var kendte som fanatiske jihadister, inden de ankom til kalifatet. Mange af dem var småkriminelle, mens andre havde helt almindelige job som bagere, pædagogmedhjælpere eller chauffører. Radikaliseringsprocessen er ofte forbløffende kort.

Det var den også for 31-årige Mohamed Lahouaiyej Bouhlel, der torsdag aften dræbte 84 personer på strandpromenaden i Nice, ifølge gerningsmandens onkel, Sadok Bouhlel. »Min nevø blev rekrutteret og indoktrineret af et algerisk IS-medlem i Nice for to uger siden,« fortæller Sadok Bouhlel til nyhedsbureauet AP.

»Han var et let bytte for den algeriske mand,« hævder Sadok Bouhlel, der selv har fået oplysningerne fra den udvidede Bouhlel-familie i Nice.

Mandag eftermiddag offentliggjorde den franske statsanklager, at Mohamed Lahouaiyej Bouhlel har besøgt hjemmesider, der indeholder Islamisk Stats propaganda.

Voldelig over for sin familie

Ifølge de mange beskrivelser af Mohamed Lahouaiyej Bouhlel, som kom frem efter angrebet, var han først og fremmest en voldelig type, en enspænder og en salsadanser, der hverken gik af vejen for alkohol eller svinekød. Og endelig tilskrives han også psykiske lidelser.

Det sidste bekræfter hans tidligere tunesiske psykiater Chamseddine Hamouda i et interview til BBC.

Men i modsætning til den udbredte teori, at en mental kortslutning fik Mohamed Lahouaiyej Bouhlel til at pløje 84 personer til døde med sin lastbil, forklarer den tunesiske psykiater, at hans tidligere patients mulige lidelser intet har at gøre med angrebet i Nice.

»Da jeg mødte ham i 2004, optrådte han voldeligt over for sine familiemedlemmer. Men intet af dette kunne have fået ham til at udføre sådan en blodig gerning. Noget andet må have spillet ind,« siger Chamseddine Hamouda til BBC.

Den israelske terrorekspert Yoram Schweitzer fra Det Tværfaglige Center i Herzlia har brugt meget af sin tid og forskning på at interviewe selvmordsbombere, der ikke nåede at udføre terrorangrebet. Han er en af de forskere, der kender mest til terroristers egne forklaringer på, hvad det var, der fik dem til at gå døden i møde med flest mulige civile ofre med sig.

Han fejer først og fremmest påstanden om, at muslimer, der drikker alkohol og spiser svinekød, ikke kan være jihadister, af bordet.

»Det er en omgang sludder, som vi desværre ofte hører fra uerfarne forskere,« siger Yoram Schweitzer.

»Hele al-Qaedas modus operandi er netop at lade sine medlemmer smelte sammen med omgivelserne. Det samme gælder Islamisk Stat. Og hvis medlemmerne har accepteret at ofre sig selv for sagen, er det også tilladt at spise svin og drikke alkohol,« siger forskeren.

På det individuelle plan er det ifølge Yoram Schweitzer mere kompliceret.

»Nogle kan radikaliseres på dage eller uger, mens andre er længere tid om at gennemgå processen. For de flestes vedkommende har terrororganisationernes ideer en ekstremt stærk appel. Det handler om fællesskab, symboler og styrke. I mange tilfælde skal der ikke meget til for at flytte en person i den retning,« siger Yoram Schweitzer.

Det samme mener terrorforsker Amarnath Amarasingam fra Sri Lanka, der i øjeblikket er tilknyttet Waterloo Universitet i Canada.

»Nogle synes at være langt væk fra jihad­ideo­lo­gien, men bevæger sig meget hurtigt fra at være »den stille nabo til voldelige handlinger,« siger Amarnath Amarasingam og tilføjer:

»Det handler ofte om at møde den rette person.«

To dage efter angrebet tog Islamisk Stat ansvar via terrororganisationens eget bureau Amaq. Indtil videre har fransk politi dog ikke fundet beviser på nogen direkte forbindelse mellem IS og Mohamed Lahouaiyej Bouhlel.

Syv formodede medskyldige er blevet anholdt. Den ene er blevet løsladt. Blandt de anholdte er et albansk ægtepar, der mistænkes for at have leveret våben til Mohamed Lahouaiyej Bouhlel.