Det skorter ikke på fantasi i den tale, som Syriens præsident søndag holdt i et operahus i Damaskus. Det mener en ekspert i mellemøstlige forhold og flere vestlige ledere.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er trængt så meget op i en krog, at han bliver nødt til at signalere til sine støtter og det internationale samfund, at han stadig har greb om situationen i det borgerkrigsramte land.

Det vurderer Helle Lykke Nielsen, lektor ved Center for Mellemøststudier, efter at Assad søndag holdt sin første tale til en forsamling siden juni i fjor.

- Han kom ind på nogle forslag til en fredsaftale, som er fuldstændigt urealistiske. Det vil Den Frie Syriske Hær eller nogen af de andre oprørere aldrig gå med til. Det mest interessante er, at Assad overhovedet går ud og holder en tale efter et halvt års tavshed. Og det gør han selvfølgelig, fordi han er presset. Han er mere presset end for tre måneder siden, siger Helle Lykke Nielsen til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

- Efter mødet i Qatar blev oprørsgrupper samlet, og det betyder, at man fra international side kan kanalisere flere penge og våben ind i oprørsbevægelsen, som systematisk har kunnet øge presset, forklarer forskeren med henvisning til et møde i november, hvor syriske oppositionsgrupper lagde interne stridigheder bag sig og dannede en samlet koalition mod regimet i Damaskus.

I sin tale løftede Assad sløret for, hvad han beskriver som et »fredsinitiativ« til at afslutte den 21 måneder lange konflikt, som ifølge FN har kostet mindst 60.000 mennesker livet.

Men forslaget, der er baseret på en såkaldt forsoningskonference, som vil ekskludere »dem som har forrådt Syrien«, er allerede blevet afvist af den syriske opposition, der kun vil forhandle, hvis Assad er indstillet på at afgive magt.

Blandt kravene fra den syriske præsident er, at »fremmede magter« skal stoppe med at bevæbne »terroristgrupper«, som han konsekvent kalder de oprørere, som har grupperet sig. Sker det, vil hæren indstille militære operationer, men stadig forholde sig ret til at forsvare statens interesser.

Når Assads »fredsproces« mod forventning så vidt, vil styret kontakte, hvad han kalder »syriske individer og politiske partier« for at indlede en konference om national dialog, der ideelt set munder ud i et charter, som skal til afstemning inden et parlamentsvalg.

Men det er tom snak og ren utopi, lyder kritikken fra den syriske opposition og flere vestlige lande, heriblandt Tyrkiets udenrigsminister, Ahmet Davutoglu.

- Hans udtalelser er bare gentagelser af det, som han hele tiden har sagt. Det er de samme løfter, som han har givet os. Eftersom Assad ikke længere har tilpas autoritet til at repræsentere det syriske folk, så har hans ord mistet overtalelsesevnen, siger Ahmet Davutoglu ifølge Reuters.

Han bliver bakket op af sin britiske kollega, William Hague, der siger, at talen er fyldt med »tomme løfter om reformer, der ikke narrer nogen«.

EUs udenrigschef, Catherine Ashton, gentager, at Assad bliver nødt til at gå af som præsident.