Andre Geim og Konstantin Novoselov fra Manchester University vinder Nobelprisen 2010 i fysik for opdagelsen af materialet grafen.

De to russiskfødte fysikere Andre Geim og Konstantin - kaldet Kostya - Novoselov fra Manchester Universitet i England vinder Nobelprisen 2010 i fysik for "banebrydende eksperimenter med det to-dimensionale materiale grafen".

Det oplyser nobelpriskomitéen for fysik ved et pressemøde tirsdag i Stockholm.

Grafen er et supertyndt, stærkt og transparent karbonmateriale, som blandt andet kan bruges til solcellepaneler, touchscreens på mobiltelefoner og computerskærme og lyspaneler.

Materialet leder elektricitet ligeså godt som kobber, men er samtidig så tæt, at ingen gasatomer slipper ud. Det kan desuden også bruges til at lave lette og samtidig stærke materialer, som især er interessante for fly og satellitter, oplyser komitéen.

51-årige Andre Geim og 36-årige Konstantin Novoselov var de første til at isolere, identificere og karakterisere grafen tilbage i 2004. De fik materialet frem fra grafit, der også findes i blyantspidser, ved at bruge noget som uvidenskabeligt som tape.

Med prisen følger 10 millioner svenske kroner.

Geim er nu hollandsk statsborger, mens Novoselov er britisk-russisk statsborger. Begge er forholdsvist unge modtagere af prisen, og Konstantin Novoselev er den yngste nobelprismodtager i fysik siden 1973.

Andre Geim vandt tilbage i år 2000 "Ig Nobelprisen", som er en amerikansk parodi på Nobelprisen, som gives til forskere, der "først får folk til at grine, og bagefter får dem til at tænke".

Geim fik prisen sammen med Sir Michael Berry fra Bristol Universitet for at få en frø til at svæve ved hjælp af magnetisme.

/Ritzau/