Hun har den perfekte krop. Tjener formuer på den for store modehuse som Dior, Alexander Wang, Chanel og Prada. Og pryder forsiden på Vogue og Elle.

Men indeni den 29-årige supermodel Hanne Gaby Odiele er alt ikke, hvad man forbinder med den 'perfekte' krop. Hun er nemlig født interkønnet.

Som hverken eller.

»Og det er jeg stolt af,« siger hun i et stort interview med US Today.

»Det er meget vigtigt for mig i mit liv lige nu at bryde det tabu,« lyder det videre fra den efterspurgte model.

1,7 pct. af verdens befolkning er som hun født med kønsudvklingsforstyrrelser.

Ifølge LGBT-ordbogen er en interkønnet person født med kønsanatomi, reproduktive organer og/ eller kromosommønstre, som ikke passer med den typiske definition af hunkøn og hankøn. Og derfor er det oftest næsten umuligt at kønsbestemme barnet.

Indre testikler

I nogle tilfælde opdages det dog først, når barnet kommer i puberteten.

Men uagtet tidspunktet vælger de fleste interkønnede - og deres forældre - at holde det hemmeligt.

Selv kom Hanne Gaby Odiele til verden i den lille belgiske by Kortrijk med indre testikler og uden livmoder og æggestokke. Men udvendig lignede hun den perfekte lille pige.

I en alder af bare ti år gennemgik hun sin første operation, hvor hun fik fjernet testiklerne. Forældrene turde ikke andet. Lægerne påstod - fejlagtigt - at blev det ikke gjort, var risikoen for, at hun ville udvikle testikelkræft enorm.

Som 18-årig var hun igen under kniven. Denne gang for at få rekonstrueret vaginaen.

På det tidspunkt var hun allerede blevet ' opdaget' under en rockkoncert i sin fødeby, havde skrevet kontrakt med et stort modelbureau og haftførste tur på catwalken. Men ingen kendte til hendes hemmelighed.

Før nu, hvor hun mener, at tiden er inde til åbenhed.

»Jeg er stolt af at være interkønnet. Men rasende over, at disse indgreb stadig foretages. For så stort et problem er det ikke at være interkønnet,« siger hun i interviewet og refererer til sin første operation.

»Hvorfor fortalte lægerne ikke bare sandheden? Jeg blev stærkt traumatiseret af indgrebet.«

Udover at bane vejen for andre interkønnede er det Hanne Gaby Odieles håb, at forældre vil tænke sig om en ekstra gang, før de accepterer en operation, der skal gøre deres barn enten mere feminint eller maskulint.

At de venter, til barnet selv er gammelt nok til at tage stilling.

Hanne Gaby Odiele.
Hanne Gaby Odiele. Foto: Dimitrios Kambouris
Vis mere

De tykke mure af hemmelighedskræmmeri, der i årtier har omgærdet kønsbegreberne og transkønnethed, er de seneste år gradvist brudt ned. Netop takket være åbenhed. For nylig kunne man eksempelvis på DR se dokumentarserien ' Når 2 køn ikke er nok', hvor en række modige danskere - unge som gamle - fortalte om et liv som anderledes. Og i udlandet krakellerer murene altså også.

Blandt de få kendte, som allerede har talt om det at være interkønnet, er tennisstjernen Sarah Gronert og sangeren Eden Atwood. Og nu kan den 29-årige supermodel Hanne Gaby Odiele altså føjes til rækken.

Modemagasinet Vogue - hvis forside hun ofte har prydet - har da også allerede været ude og hylde hende.

»Hun udviser et utroligt mod,« hedder det ifølge BBC.com i en kommentar i Vogue.