Lyt til artiklen

Togene holder stille over hele Sverige onsdag aften, fordi Trafikverkets telefonsystem er gået ned.

Det betyder, at telefonforbindelsen mellem alle trafikcentraler i Sverige og lokoførerne er afbrudt.

»Trafikcentralerne kan ikke kommunikere, hvis der for eksempel står nogen på sporene, og så bliver vi nødt til at stoppe,« siger pressechef ved Trafikverket Bengt Olsson.

Han tilføjer, at det er samtlige trafikcentraler i Sverige, der er påvirkede. Det vil i princippet betyde, at alle tog tvinges til at stoppe.

Også i Danmark giver det problemer. Her holder togene, der kører mellem Københavns Lufthavn og Malmø, stille.

»Vi har bestilt togbusser til at køre i stedet for. Vi forventer, at de kan være fremme i lufthavnen omkring klokken 19,« skriver DSB på sin hjemmeside.

Her fremgår det, at problemerne skyldes en fejl på radioforbindelserne til togene i Citytunneln i Malmø.

Som en sikkerhedsforanstaltning har Trafikverket beordret alle tog i Sverige til langsomt at køre tilbage til stationerne.

Myndigheden er i gang med at undersøge omfanget af problemet. Onsdag aften omkring klokken 19.30 havde Trafikverket ikke fundet nogen tog, der ikke var ramt af problemet.

»Der er rigtigt mange tog ude på sporene nu. Det er lige i slutningen af myldretiden,« siger Bengt Olsson.

Også det reservesystem, der normalt kan sikre en forbindelse mellem de enkelte lokoførere i togene og trafikcentralen, er ude af funktion.

Problemet begyndte omkring klokken 17.30.

Der er ikke umiddelbart nogen prognose for, hvornår togene vil køre igen, meddeler Trafikverket.

»Der er altid en risiko for, at noget sker, som man ikke har set eller oplevet før. Vi sætter vores lid til vores it-teknikere nu,« siger Bengt Olsson.

Trafikverket er den offentlige myndighed, der står for jernbanenettet i Sverige.

En talsmand for SJ, der er Sveriges svar på DSB, siger, at der lige nu er »højt fokus" på at hjælpe de passagerer, der står og venter på en station og ikke kan komme videre.«

»Vi ser på forskellige løsninger, alt fra hotel til erstatningstrafik i form af busser,« siger talsmanden, Stefan Holmlund.

»Det er en omfattende forstyrrelse, og vi arbejder på mange forskellige fronter for at tage os af vores kunder så godt som muligt,« siger han.

/ritzau/TT