Lyt til artiklen

En omstridt lov, der diskriminerer kvinder er trådt i kraft i Afghanistan, siger amerikansk menneskeretsgruppe. Præsident Karzai vil kapre stemmer med loven.

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, har ladet en stærkt omdiskuteret lov, der diskriminere kvinder, træde i kraft. Det siger den amerikanske menneskeretsgruppe Human Rights Watch (HRW).

Hensigten er, at Karzai kan kapre vælgere forud for valget torsdag i næste uge, siger HRW, der mener, at loven trådte i kraft allerede den 27. juli, da den blev offentliggjort i et lovtidsskrift i Kabul.

Loven rammer især shiamuslimske kvinder. Afghanske mænd kan ifølge loven tilbageholde hel basale fornødenheder som penge og mad, hvis konen nægter at have sex med ham. Desuden er det kun fædre og bedstefædre, som kan få forældremyndigheden over eventuelle børn. Kvinder skal også have tilladelse af deres mænd, hvis de ønsker at tage et arbejde uden for hjemmet.

Menneskeretsgruppen siger, at det endelige lov ikke er så restriktiv, som det oprindelige lovudkast, men at loven stadig indeholder en række stærk diskriminerende paragraffer.

En voldtægtsmand som eksempel undslippe straf, hvis han betaler såkaldt blodpenge.

Karzai underskrev loven i marts og mødte omgående hård international kritik. Han lovede derefter, at alle diskriminerende paragraffer skulle væk fra loven, før den trådte i kraft.

HRW mener, at loven er trådt i kraft, for at Karzai kan sikre stemmer fra det shiamuslimske mindretal, hvis ortodokse ledere ønsker den diskriminerede lov.

/ritzau/AFP