En amerikansk storjury har natten til torsdag rejst tiltale mod 18 personer for at have været del af en sammensværgelse.

Blandt de tiltalte finder man en række prominente personer, som har været helt tæt på den forhenværende præsident Donald Trump – og de langer nu ud.

Det skriver en række medier, herunder The Washington Post, The Hill, Politico og Reuters.

Det var natten til torsdag, at det kom frem, at en storjury har rejst tiltale mod 18 personer, som er anklaget for at være del af en sammensværgelse om at omstøde resultatet af præsidentvalget i delstaten Arizona i 2020.

Arkivfoto af Rudy Giuliani (forrest i billedet) sammen med Donald Trump. Billedet er fra august 2020.
Arkivfoto af Rudy Giuliani (forrest i billedet) sammen med Donald Trump. Billedet er fra august 2020. Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Dele af anklageskriftet i sagen er foreløbigt bortcensureret, hvilket betyder, at navnene på syv af de tiltalte endnu ikke er blevet offentliggjort.

Men en række amerikanske medier har alligevel fundet frem til, hvem der skal være tale om.

En af dem – som også har bekræftet, at det er korrekt – er Donald Trumps tidligere advokat Rudy Giuliani, der er tidligere borgmester i New York City.

Hans talsmand, Ted Goodman, har siden langet ud og kalder tiltalen for en »fortsat bevæbning af vores retssystem, som bør bekymre enhver amerikaner, da den gør permanent, uigenkaldelig skade på landet«:

Rudy Giuliani er blandt de 18 tiltalte.
Rudy Giuliani er blandt de 18 tiltalte. Foto: Bonnie Cash/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Borgmester Rudy Giuliani – en af de mest effektive anklagere i amerikansk historie, som fældede mafiaen, ryddede op i New Yorks gader og fængslede korrupte embedsmænd – er stolt af at forsvare de utallige amerikanere, som har rejst legitime bekymringer omkring det amerikanske præsidentvalg i 2020,« udtaler han ifølge Reuters.

Det er dog ikke kun Rudy Giuliani, der figurerer som et prominent navn på listen over de tiltalte.

De amerikanske medier har ud fra anklageskriftet også kunnet konstatere, at Trumps tidligere stabschef Mark Meadows skal  være blandt de tiltalte.

Hans advokat, George Terwilliger, udtaler ifølge The Washington Post, at hvis hans klient »er nævnt i denne anklage, er det en åbenlyst politisk og politiseret anklage, og den vil blive anfægtet og afvist«.

Her ses Donald Trump og Mark Meadows i september 2020.
Her ses Donald Trump og Mark Meadows i september 2020. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Også advokaterne Jenna Elli, John Eastman og Christina Bobb er blandt de tiltalte, lyder det.

Det samme er også den øverste kampagnerådgiver Boris Epshteyn, som CNN har omtalt som en af Trumps nærmeste rådgivere, og den tidligere kampagnemedarbejder Mike Roman, skriver de amerikanske medier.

De 11 navngivne personer i anklageskriftet er 11 republikanere, der underskrev papirer den 14. december 2020, som fejlagtigt hævdede, at Trump var den retmæssige vinder af valget – hvor han tabte til den demokratiske kandidat Joe Biden.

Ifølge The Washington Post bliver Donald Trump beskrevet som en medsammensvoren i anklageskriftet, men han er ikke selv blandt de tiltalte.

Steven Cheung, der er talsmand for Trumps kampagne, kalder i en udtalelse ifølge The Hill tiltalen for »endnu et eksempel på demokraternes brug af retssystemet som våben«.

Den forhenværende præsident har længe hævdet, at han er genstand for en »heksejagt«, ligesom han siden præsidentvalget i 2020 har hævdet, at han blev snydt for sejren.

Der har dog ikke været nogen beviser på, at der skulle være hold i påstanden.

Præsidentvalget i Arizona i 2020 var et af landets tætteste, hvor Biden vandt over Trump med lidt mere end 10.000 stemmer.