Han var en af Donald Trumps nærmeste og mest betroede medarbejdere. Han var faktisk den, der besad det krævende job i længst tid.

Men nu går John Kelly i den grad i flæsket på sin tidligere chef.

»Gud hjælpe os alle,« som han på et tidspunkt udbryder i et interview med CNN.

For her holder den tidligere stabschef sig absolut ikke tilbage i sin kritik af den tidligere præsident – og han kommer med afsløringer af, hvad der foregik bag lukkede døre i Det Hvide Hus.

Lad os begynde med følgende karakteristik af Donald Trump:

»Han er en person, der ikke har nogen som helst idé om, hvad USA står for. Og han ingen idé om, hvad USA handler om,« siger John Kelly til den store amerikanske tv-station.

Og fortsætter med at beskrive Donald Trump som en person, der ikke har været sandfærdig omkring sine virkelige holdninger over for »beskyttelsen af ufødt liv, kvinder, minoriteter, evangeliske kristne, jøder og mænd og kvinder i arbejderklassen«.

»Han er en person, der beundrer autokrater og morderiske diktatorer,« siger John Kelly videre:

John Kelly var stabschef for Donald Trump i cirka halvandet år.
John Kelly var stabschef for Donald Trump i cirka halvandet år. Foto: Evan Vucci/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Han er en person, der ingen respekt har for vores demokratiske institutioner, forfatningen eller loven.«

John Kelly var stabschef fra juli 2017 til december 2018, hvor han altså også blev offer for de utallige udskiftninger, Donald Trump konstant foretog blandt de nærmeste medarbejdere.

Han har selv militær baggrund og har været general i hæren.

Derfor lægger han også vægt på Donald Trumps kontroversielle udsagn i den retning – hvilket tidligere har været fremme i diverse bøger.

»Hvad kan jeg sige, som ikke allerede er blevet sagt?« som John Kelly på et tidspunkt siger.

Men han bekræfter så flere af historierne.

At Donald Trump synes soldater, der blevet såret, tilfangetaget eller tortureret er »tabere«. At han kun har »åben foragt« til overs for de såkaldte 'Gold Star'-familier (pårørende til soldater, der er døde i kamp).

Den daværende præsident ville heller ikke besøge en kirkegård i Frankrig med grave for faldne amerikanske soldater i forbindelse med 100-året for Første Verdenskrigs afslutning.

Donald Trump drømmer at blive præsident igen.
Donald Trump drømmer at blive præsident igen. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Der er fyldt med tabere,« skulle Donald Trump ifølge John Kelly, der selv har mistet en søn i krig, have sagt.

På samme måde bekræfter den tidligere stabschef, at soldater, der var sårede eller havde mistet lemmer ikke var velkomne i parader.

»Jeg vil ikke have dem. Det ser ikke godt ud for mig,« skulle Donald Trump ifølge John Kelly have sagt.

Over for mediet Axios er en talsmand for ekspræsidenten kommet med følgende udtalelse i forbindelse med det opsigtsvækkende interview.

»John Kelly ligner en klovn med alle disse falske historier, som han selv har fundet på, fordi han ikke gjorde et godt stykke arbejde for præsidenten, da han var stabschef.«