Egyptens tidligere præsident gennem 29 år - Hosni Mubarak - er død. Det oplyser statslige egyptiske medier.

Hans søn Alaa Mubarak oplyser på twitter, at faren blev indlagt til intensiv behandling lørdag.

Hans svigersøn, General Mounir Thabet, siger til det franske nyhedsbureau AFP, at Mubarak afgik ved døden på Galaa militærhospital i Cairo.

Hosni Mubarah indledte sin karierre som pilot i Egyptens luftvåben. Han avancerede til chef for luftvåbnet, og blev en national helt under krigen med Israel, hvor luftvåbnet udviste stor træfsikkerhed mod de israelske styrker.

Vicepræsident Hosni Mubarak (tv) sammen med præsident Anwar el Sadat (th) til en parade i cairo 6. oktober 1981. Kort efter blev Sadat dræbt i et voldsomt attentat, da en soldat åbnede ild med et automatvåben og dræbte præsidenten og 11 andre. Attentatmanden blev dømt til døden og henrettet.
Vicepræsident Hosni Mubarak (tv) sammen med præsident Anwar el Sadat (th) til en parade i cairo 6. oktober 1981. Kort efter blev Sadat dræbt i et voldsomt attentat, da en soldat åbnede ild med et automatvåben og dræbte præsidenten og 11 andre. Attentatmanden blev dømt til døden og henrettet. Foto: FAROUK IBRAHIM
Vis mere

Daværende præsident Anwar Sadat udnævnte ham til vicepræsident, og Mubarak spillede efterfølgende en central rolle i fredsforhandlingerne med Israel, der resulterede i at Egypten fik Sinai halvøen tilbage.

Da Anwar Sadat i 1981 blev likvideret i et voldsomt attentat, overtog Mubarak præsidentposten. Han blev USAs nærmeste allierede i Mellemøsten og Egypten modtog som tak et klækkeligt militært tilskud fra USA.

Det lykkedes Hosni Mubarak at fastholde sin magt i landet i næsten 30 år, men trak sig i 2011 efter demonstrationer på Tahrirpladsen, der varede i 18 dage.

Samme år blev Mubarak og hans to sønner anholdt og anklaget for korruption og magtmisbrug.

Det danske regentpar på officielt besøg i Egypten. Her får Dronning Margrethe en hyggelig sludder med Hosni Mubarak.
Det danske regentpar på officielt besøg i Egypten. Her får Dronning Margrethe en hyggelig sludder med Hosni Mubarak.
Vis mere

I 2012 blev Hosni Mubarak idømt livsvarigt fængsel for ikke at have forhindret drab på fredelige demonstranter på Tahrir-pladsen.

Efter dommen blev det rapporteret, at Hosni Mubarak havde svære helbredsmæssige problemer.

I 2015 blev hans sønner løsladt, og i 2017 fik Mubarak sin sag genoptaget. Sagen endte med at Mubarak blev frikendt og løsladt.

Hosni Mubarak døde i en alder af 91 år.  Han efterlader sig hustruen Suzanne og sønnerne Gamal og Alaa.

Egyptens præsident Hosni Mubarak i politiets varetægt, fotograferet 8. juni.
Egyptens præsident Hosni Mubarak i politiets varetægt, fotograferet 8. juni. Foto: Amr Dalsh
Vis mere