Berømt klimaaktivist håber, at verden vil indse den eksistentielle krise og handle derefter på COP26.

Det er usandsynligt, at det kommende internationale klimatopmøde COP26 vil føre til "store forandringer". Det mener den berømte svenske klimaaktivist Greta Thunberg.

- Som det er nu, vil dette COP ikke føre til til nogen store forandringer. Vi bliver nødt til fortsat at presse på, siger hun til nyhedsbureauet AFP ved en klimakoncert i Stockholm lørdag.

- Mit håb er selvfølgelig, at vi pludselig indser, at vi står over for en eksistentiel krise og handler derefter.

COP26 afholdes fra 31. oktober til 12. november og vil foregå i Glasgow i Skotland.

Coronapandemien medførte, at topmødet blev udsat et år, og det er nu, at der skal gøres status efter Parisaftalen fra 2015. Der er udbredte forventninger om, at verdens lande vil øge klimaindsatsen.

Thunberg siger samtidig til AFP, at internationale topmøder som COP26 "har et potentiale til at ændre tingene, fordi de samler så mange mennesker".

Til lørdagens koncert gik Thunberg på scenen og sang og dansede til hittet "Never Gonna Give You Up" af den britiske sanger Rick Astley.

Til AFP understreger hun samtidig behovet for at "skifte fokus fra at forsøge at skabe smuthuller" til "faktisk at redde planeten".

Klimatopmødet i Glasgow er den 26. i rækken af årlige FN-klimakonferencer.

Her ventes ledere fra det meste af verden at deltage for at blive enige om at skærpe indsatsen mod udslip af CO2. Blandt dem er statsminister Mette Frederiksen (S).

Storbritannien er vært, og forud for topmødet har prins William rettet kritik i et interview med BBC.

Her har han blandt andet advaret verdensledere på COP26 mod "smart tale, smarte ord, men for lidt handling".

Prinsens farmor, dronning Elizabeth, har også rettet kritik. Det skete, da hun torsdag var i Cardiff i Wales for at åbne det lokale parlament.

Her blev en samtale mellem dronningen, prins Charles' hustru, Camilla, og Elin Jones, formand for parlamentet i Cardiff, fanget af en mikrofon ifølge avisen The Times.

- Det er dog usædvanligt, er det ikke? Jeg har hørt alt om COP26. Men jeg ved stadig ikke, hvem der kommer, sagde dronningen.

- Vi ved kun, hvem der ikke kommer. Det er meget irriterende, når de taler, men ikke gør noget.

The Times skrev fredag, at den britiske premierminister, Boris Johnson, har fået besked om, at Kinas præsident, Xi Jinping, ikke kommer til klimatopmødet. Kina er blandt verdens store CO2-syndere.

/ritzau/