Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er havnet i spotlyset i et britisk medie, der rejser kritik af hendes millionløn i velgørenhedsorganisationen ’Red Barnet’.

Helle Thorning-Schmidt skød i den grad papegøjen, da hun tidligere på året blev den nye topchef i velgørenhedsorganisationen Red Barnets internationale organisation ’Save The Children’.

Ikke nok med, at jobbet i London gjorde, at hun for første gang i mange år rigtigt kunne bo sammen med sin mand, britiske Stephen Kinnock, igen, så fulgte der også en særdeles gunstig løncheck med. Ifølge Save The Childrens hjemmeside får Thorning en årsløn på 235.000 britiske pund - det svarer til lige over to millioner danske kroner.

Men tæller man pension og andre goder med, så får den tidligere danske statsminister noget mere - nemlig 246.000 pund svarende til knap 2,2 millioner kroner. Det skriver det britiske medie Daily Mail. Og det er en klækkelig lønforhøjelse i forhold til lønnen som statsminister, der var på knap 1,5 millioner kroner.

Den høje løn har nu ført til, at Helle Thorning-Schmidt er havnet på forsiden af det britiske medie Daily Mails netudgave. Avisen har nemlig sat fokus på de millionlønninger, som topchefer i velgørenhedsorganisationer får.

Dog er Thorning, der for nyligt fyldte 50 år, langt fra at notere sig for en af de højeste lønninger i branchen.

Ifølge Daily Mail er de højeste lønninger mere end dobbelt så store som Thornings. Og flere af topcheferne har også heftige bonusordninger.

Topchefen for den internationale organisation ’International Rescue Commitee’, den tidligere britiske labourpolitiker David Miliband, tjener årligt knap 531.000 pund svarende til over 4,7 millioner kroner.

De høje lønninger vækker ifølge Daily Mail forargelse, da mange af organisationerne får penge til velgørenhedsarbejde fra både staten og dermed britiske skatteydere.

Også den konservative britiske parlamentspolitiker Pauline Latham, der er med i rådet for international udvikling, ser problemer i lønniveauet:

»Jeg er ikke overrasket over, at David Miliband ikke vil komme tilbage til Parlamentet, når du hører om denne slags lønninger,« siger hun til det britiske medie og fortsætter:

»Offentligheden vil blive meget bekymret. Dette er ikke normale lønninger – selv visse store virksomheder betaler ikke så store summer,« udtaler politikeren, der nu vil have, at Rådet for International Udvikling skal se på problemet.

Helle Thorning-Shmidt ses her med datteren Johanna samt sine svigerforældre under valget i Storbritannien i 2015.
Helle Thorning-Shmidt ses her med datteren Johanna samt sine svigerforældre under valget i Storbritannien i 2015. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Den britiske premierminister tjener årligt lige under 1,3 millioner kroner. Hele 13 topchefer fra store velgørenhedsorganisationer tjener mere end det, oplyser Daily Mail.

Ud over Helle Thorning-Schmidt og David Miliband kan blandt andet Marc van Ameringen, der er topchef for sundhedsorganisationen ’Global Alliance for Improved Nutrition’, notere sig for en løn på 5,5 millioner kroner.

Og i den britiske afdeling af Røde Kors må man årligt af med hele 1,5 millioner kroner for at sikre sig, at briten Mike Adamson passer topposten.

Også i Danmark har der tidligere været fokus på lønningerne for velgørenhedsorganisationernes topchefer. Blandt andet i 2015, hvor de høje lønninger fik voldsom kritik.

Det førte til, at Røde Kors' generalsekretær Anders Ladekarl sidste år valgte at offentliggøre sin lønseddel på Facebook. Her fremgik det, at han hver måned kan glæde sig over at få 102.776,69 kroner inklusiv pension. Det svarer til over 1,2 millioner kroner om året.

Den millionstore løn vakte bestemt ikke begejstring hos Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl:

»Det forekommer mig som en meget høj løn. Især når det er en organisation, der beror så meget på frivilliges arbejdskraft,« lød det kritisk fra politikeren til BT i 2015.

Også generalsekretærerne i de danske afdelinger af Unicef, Red Barnet, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp fik ifølge BTs oplysninger sidste år mellem 900.000 og 1.200.000 kroner i løn.