At bygge en moske på Ground Zero vil svare til at lade en nazi-sympatisør opføre et Hitler-museum lige uden for Auschwitz. Det er en spytklat i ansigtet på de 2.749 uskyldige mennesker, der døde her.

Sådan siger newyorker Sally Regenhard, der mistede sin søn Christian under terrorangrebet 11. september, 2001. Og nye afsløringer tyder på, at den 59-årige mor har ret. Manden bag moske-byggeplanen, imam Feisal Abdul Rauf, er nemlig ikke helt den mand, han selv påstår. Da projektet til lidt over en halv mia. kr. blev offentliggjort, præsenterede den religiøse leder nemlig også sig selv som 'moderat muslim'. Sandheden lader til at være en helt anden.

Terror-forbindelser

Ikke alene har Imam Rauf bånd til den ekstremistiske muslimske organisationen Hizb ut-Tahrir, der kalder selvmordsbombemænd 'heltemodige martyrer'. I flere interview har Feisal Abdul Rauf også erklæret sin sympati for palæstinensiske Hamas, der af den amerikanske regering officielt har fået stemplet 'terrorgruppe'. Og under et nyligt besøg i Indonesien deltog imam Rauf i møder, hvor også al-Qaeda-sympatisører havde taletid. Lige nu er Feisal Abdul Rauf på en to uger lang rundtur i Mellemøsten for at skaffe de 580 mio. kr., moske-projektet i New York vil koste. New York Citys jødiske borgmester, Michael Bloomberg, har hele tiden talt varmt for idéen om at opføre en splinterny moske og et dertil hørende muslimsk kulturcenter bare en halv kilometer fra det sted, hvor Osama bin Laden i september 2001 markerede sin 'muslimske sejr over de vantro'. Sidste weekend sagde Bloomberg ligefrem, at 'det ville være en skam, hvis planerne ikke blev til noget'. Selv om præsident Barack Obama er mere forsigtig i sin støtte, så er hans holdning også klart positiv.

Obama støtter

Mandag sagde præsident Obama således, at enhver 'der havde midlerne, også skal have lov til at dyrke deres religion frit'. Præsidenten undgik således direkte at sige, hvorvidt han anser idéen for god eller dårlig. Men reaktionerne er voldsomme. - Det her har intet med politik at gøre. Det er et spørgsmål om sund fornuft, og der er ingen tvivl om, at moskeen bør bygges et andet sted. Og vores præsident burde vide bedre, siger Steve Cassidy, leder og talsmand for New Yorks brandmænd. Både Steve Cassidy og andre modstandere af det nye religiøse centers placering kalder bygningen 'en sejrs-moske'.