Her ses et overvågningsbillede fra lufthavnen i Bruxelles kort tid før bomberne sprang. Faycal Cheffou blev anklaget for at være 'manden med hatten' (t.h.).
Her ses et overvågningsbillede fra lufthavnen i Bruxelles kort tid før bomberne sprang. Faycal Cheffou blev anklaget for at være 'manden med hatten' (t.h.). Foto: -

Siden Bruxelles tirsdag blev ramt af et terrorangreb, hvor mindst 31 blev dræbt, har det belgiske politi haft travlt med at optrevle det netværk, der formodes at stå bag terrorangrebet,

Den optrevling førte torsdag til anholdelse af den 30-årige  Faycal Cheffou, som for de fleste var ganske ukendt. Men efter anholdelsen har flere belgiske medier spekuleret i, at Faycal Cheffou skulle være 'manden med hatten' på billedet af de tre formodede gerningsmænd bag eksplosionerne Zaventem-lufthavnen, som det belgiske politi offentliggjorde tirsdag efter terrorangrebet.

Her ses et billede fra en video af Faycal Cheffou - en af de hovedmistænkt bag terror-angrebet i Bruxelles. Videoen stammer fra en YouTube-video postet i 2014, hvor han kalder sig freelance journalist. Faycal Cheffou menes at være 'manden med hatten', der blev fanget på en overvågningsvideo i lufthavnen ved siden af de to formodet bombemænd

Det belgiske politi har dog ikke bekræftet endnu, at der skulle være tale om 'manden med hatten', der som den eneste menes at være sluppet fra eksplosionerne i Zaventem-lufthavnen med livet i behold, fordi hans bombe ikke eksploderede.

Ikke desto mindre kommer der hele tiden nye oplysninger om Faycal Cheffou. Lørdag kunne flere medier fortælle, at den 30-årige angiveligt er belgisk freelancejournalist, og at han tidligere har været i søgelyset hos det belgiske politi.

BELGIUM-ATTACKS-SUSPECT-VIDEO

Og nu bidrager den taxachauffør, der angiveligt har sat de tre formodede gerningsmænd af ved lufthavnen, til mystikken om 'manden med hatten'. For ifølge Daily Mail har taxachaufføren fortalt det belgiske politi, at Faycal Cheffou ligner én af de tre mænd, han kørte til lufthavnen.

Taxachaufføren var ikke vidende om, hvem han bragte til lufthavnen, men har angiveligt fortalt politiet, at han hæftede sig ved deres snak i bilen.

»Han fortalte mig, at de (tre formodede gerningsmænd, red.) talte om, hvordan USA og England bombede i Syrien, og at de vil komme til at betale for det. Han tænkte ikke over det, og sådanne holdninger er der mange mænd, som udtrykker her. Men senere kunne han genkende ham (Faycal Cheffou, red.) på overvågningsbilledet,« fortæller en mand, der angiveligt skulle være ven til taxachaufføren, til Daily Mail.

FRANCE-ATTACKS-SUSPECT

Ifølge manden skulle politiet have fortalt taxachaufføren, at han var heldig, at bomberne ikke eksploderet i taxaen.

Taxachaufføren blev kaldt til lejligheden i Schaerbeek lige nord for Bruxelles. De tre jihadister kom ned med fem kufferter, men kun tre af dem kom med i taxaen. Til terroristernes store irritation var der simpelthen ikke plads til flere.

Ifølge The Independent overvejede terroristerne at tilkalde endnu en taxa, men besluttede sig altså til sidst for at efterlade to af kufferterne i lejligheden.

Det reddede formentlig adskillige liv.

Drama

Efter bomberne eksploderede, genkendte taxachaufføren de involverede ud fra de billeder, som cirkulerede i medierne. Han ringede straks til politiet, der ransagede den lejlighed, hvor de blev hentet.

Her fandt de et IS-flag, en bombe, detonatorer og materiale til at lave endnu flere bomber. Desuden fandt man en computer, der afslørede lidt af tankegangen hos terroristen, Brahim el-Bakraoui.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg har travlt, alle leder efter mig. Jeg er ikke i sikkerhed. Det kan ende med, at jeg ender i en fængselscelle ved siden af ham,« lød det i 'afskredsbrevet', hvor han formentlig henviser til Paris-terroristen Salah Abdeslam, der blev anholdt for nylig.

pige

Sikkert er det, at taxachaufførens lynhurtige reaktion hurtigt fik politiet på rette spor.

»Min ven videregav den nødvendige information, og det har måske reddet liv. Nogle folk, som f.eks. Donald Trump i USA, siger, at muslimer ikke giver informationer om terrorister. Det er overhovedet ikke sandt,« lyder det fra vennen ifølge The Independent.

»Vi vil beskytte vores samfund ligesom alle andre. Vi ønsker ikke at se vores familier blive dræbt eller skadet af bomber.«

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.