Lyt til artiklen

En kendelse ved en domstol og et billede af et udkast, der florerer på nettet.

Det er blot to ting, der for tiden kan være tegn på, at de russiske myndigheder i det skjulte fortsætter mobiliserings-indsatsen og er ved at forberede sig på en yderligere mobilisering af tropper.

Det skriver den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) i sin seneste analyse af de russiske styrkers indsats i krigen i Ukraine.

»Russiske embedsmænd forbereder sig på yderligere skjulte mobiliserings-bestræbelser, selvom efterårets værnepligtscyklus er i gang,« lyder det i analysen.

Det vil dog ifølge ISW ikke nødvendigvis være til gavn for den russiske hær, da det sandsynligvis vil kunne oversvømme og belaste det russiske 'indkaldelses-apperat', hvilket 'kan være skadeligt for udviklingen af ​​mobiliserede og værnepligtige soldater'.

Den amerikanske tænketank oplyser, at der er flere ting, der peger på og indikerer, at en mere skjult mobilisering kan være i gang eller under opsejling.

Den ene er et billede:

»Russiske Telegram-kanaler diskuterede den 18. november aktivt indikatorer på, at Kreml forbereder sig på en anden mobiliseringsbølge, og de cirkulerede et billede af et udkast til indkaldelse, der var modtaget af en borger i Skt. Petersburg, som angiveligt blev bedt om at møde op til mobilisering i januar 2023 – på trods af den russiske præsident, Vladimir Putins, annoncering af afslutningen på den delvise mobilisering den 31. oktober,« skriver ISW i analysen.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO. Foto: SPUTNIK
Vis mere

Derudover florerer der på Telegram også påstande blandt nationalistiske militærbloggere (også kaldt milbloggere) om, at en generel mobilisering vil begynde i december eller januar.

»Et uafhængigt russisk medie offentliggjorde den 18. november en undersøgelse, der viser, at statslige strukturer og virksomheder fortsætter med at forberede deres ansatte til mobilisering ved at sende dem til forskellige træningsprogrammer og mobiliserings-relaterede uddannelseskurser,« lyder det videre om en anden indikator.

En tredje indikator stammer fra en militærdomstol i Moskva, hvor en kendelse utilsigtet kan have bekræftet, at mobiliseringen fortsætter – selvom den formelt er afsluttet.

»Retten anklagede angiveligt en mobiliseret soldat for at have slået sin kommandant den 13. november 'under udførelsen af ​​sine pligter i militærtjenesten eller i forbindelse med udførelsen af ​​disse pligter i mobiliseringsperioden', hvilket indikerer, at domstolen opererer med et juridisk grundlag af, at mobiliseringen stadig er i gang,« skriver ISW.

Men selvom Rusland – muligvis – er i gang med at fortsætte en mere hemmelig og skjult mobilisering, foruden forberedelser til endnu en mobiliseringsbølge, er det ikke sikkert, det vil være til stor gavn:

»Det er tydeligt, at de russiske myndigheder aldrig helt standsede mobiliseringsindsatsen, hvilket betyder, at et begrænset antal mobiliserede rekrutter stadig tvinges gennem uddannelsessystemet, samtidig med at de værnepligtige gennemgår deres egen uddannelsescyklus,« skriver ISW og vurderer:

»Dette vil sandsynligvis føre til uddannelse af endnu lavere kvalitet for både mobiliserede rekrutter og værnepligtige, da de konkurrerer om utilstrækkelig træningskapacitet. En anden bølge af mobilisering i de kommende måneder vil kun forværre situationen og sandsynligvis forringe den generelle kvalitet af de russiske tropper, der vil blive sendt til frontlinjen i Ukraine.«

Det er værd at bemærke, at ovenstående analyse fra ISW er baseret på vurderinger ud af forlydender og indikatorer – ikke håndfast dokumentation.