Den skæve byttehandel viser, at den trængte præsident Bashar al-Assad er afhængig af iransk støtte, hævder oprørene.

Den syriske regering har i en kæmpe byttehandel med oprørsstyrkerne onsdag fået 48 iranske fanger i bytte for 2130 oprørere. Det skriver avisen Washington Post.

Byttehandlen er den største til dato i den næsten to år lange borgerkrig, som ifølge FN har kostet mere end 60.000 livet. Aftalen kom i stand med hjælp fra regeringerne i Qatar og Tyrkiet og en tyrkisk menneskeretsgruppe, der tidligere har hjulpet til ved fangeudvekslinger.

Kritikere af den syriske præsident Bashar al-Assad siger, at den skæve fordeling viser, hvor stor Irans indflydelse er som en af det syriske regimes sidste tilbageværende allierede. De bemærker, at Assad ikke har insisteret på frigivelsen af nogen af de hundredevis af syriske regeringssoldater, som er blevet taget til fange af oprørerne, men i stedet har fokuseret på iranske fanger.

- Assad beviser, at han er en iransk marionet, når han går med til at frigive over 2000 i bytte for 48 iranere, siger talsmand Louay Moqdad fra Den Frie Syriske Hær.

Moqdad fortæller, at der var flere kvinder og børn blandt de fanger, som blev frigivet af det syriske styre,

På en pressekonference i Damaskus erkendte den iranske ambassadør i Syrien, Mohammad Reza Sheibani, at den syriske regering havde betalt en høj pris for handlen.

Det er stadig uklart, hvad iranerne lavede i Syrien, da de blev taget til fange i august nær Sayida Zainab-moskeen, som er en shiamuslimsk helligdom i det sydlige Damaskus, der ofte besøges af pilgrimme.

Oprørsledere sagde dengang, at iranerne var soldater fra revolutionsgarden, som skulle hjælpe Assad i kampen mod oprørene. De iranske myndigheder hævdede derimod, at de tilfangetagne var pilgrimme.

Den Frie Syriske Hær offentliggjorde herefter en video, hvor de viste en håndfuld id-kort fra revolutionsgarden og den iranske hær, som de angiveligt havde konfiskeret fra fangerne.

Det fik den iranske udenrigsminister Ali Akbar Salehi til at sige, at det drejede sig om pensionerede medlemmer af revolutionsgarden og den iranske hær. Han insisterede dog på, at gruppen var i Syrien på et privat besøg.

Det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde, Victoria Nuland siger, at de frigivne fanger var medlemmer af revolutionsgarden og den iranske hær og at deres tilstedeværelse i Syrien er endnu et eksempel på, hvordan Iran fortsætter med at støtte det syriske regime.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.