Den sydkoreanske regering vil gøre det lovligt for arbejdsgivere at sætte arbejdsugen op til 69 timer.

Det gør de for at afhjælpe en stigende mangel på arbejdskraft, og en meget lav fertilitet. Men en dansk Korea-ekspert kalder nu forslaget 'helt på månen'.

Og der er særligt to grunde til, at forslaget ikke vil hjælpe på problemerne.

Det vurderer Peter Abrahamsson, der er lektor emeritus hos sociologisk institut på Københavns Universitet, og blandt andet har været professor i socialpolitik ved Seoul universitet i Sydkorea.

»Regeringen præsenterer forslaget som et forsøg på at give de ansatte mere fleksible arbejdstider. Men i medierne omtales det som en 'slaveriparagraf',« siger han til B.T.

Det er meningen at man sparer timer op i de lange arbejdsuger, som man senere kan bruge på ferie eller barsel. Men det vurderer Peter Abrahamsson ikke kommer til at virke – specielt af en grund:

Befolkningen tror ikke på, at fleksibiliteten vil gå i deres retning.

»Der er klart en mistanke befolkningen om, at hvis man beder om at få ferie for sine opsparede fritimer, får man at vide, at man slet ikke behøver at komme igen,« siger han.

Og derfor tror Peter Abrahamsson heller ikke, at det nye lovforslag ville kunne hjælpe på den lave fertilitet i landet. Han mener, at det er helt andre værktøjer der skal til.

Ifølge Peter Abrahamsson, skyldes det store problem med fertilitet i høj grad en konservativ kultur omkring kvinder på arbejdsmarkedet i Sydkorea.

Han fortæller, at han engang interviewede en mor, der gerne ville have sit barn nummer to. Da hun fortalte det til sin chef, faldt svaret prompte:

»Så siger du vel op?«

Og det er den kultur, der i følge Peter Abrahamsson skal ændres, hvis der skal fødes flere børn i Sydkorea.

Han fortæller at der i høj grad mangler børnehaver og vuggestuer i landet.

Og ifølge Peter Abrahamsson, vil det også kunne hjælpe på problemet med arbejdskraft. Han fortæller at der er tre primære måder at skaffe øget arbejdsstyrke i et land.

Nemlig via. indvandring, øget arbejdstid og at få kvinder ud på arbejdsmarkedet. Og han mener, at det primært er den sidste måde, der er en farbar vej for sydkoreanerne.

»Mange sydkoreanere er grundlæggende skeptiske overfor indvandrere. Og de har i forvejen en meget høj arbejdstid. Derfor er det nok den bedste løsning på to af landets store problemer, at skabe bedre børnepasning i landet,« fortæller Peter Abrahamsson.

Sydkorea har verdens laveste fertilitet, med et gennemsnit på 1,1 fødte børn per kvinde.