Den ene af de to præsidentkandidater i Sydkorea har erkendt sit nederlag, og dermed får det mandsdominerede land sin første kvindelige statsleder nogensinde i skikkelse af Park Geun-hye, også kaldt »Notebook-prinsessen«.

Den asiatiske stormagt Sydkorea får sin første kvindelige præsident i landets historie.

Det står klart, efter at Park Geun-hyes modstander i præsidentvalget, Moon Jae-in, onsdag erkender, at løbet er kørt. Det beretter flere sydkoreanske medier ifølge Reuters.

Park Geun-hye har ført klart i meningsmålinger forud for afgørelsen, men ifølge sydkoreanske medier endte det kun med en smal sejr til »Notebook-prinsessen«, som hun kaldes af flere kritikere grundet manglende originalitet i sin politik, lyder det.

Selvom det længe har set ud til, at en kvinde har stået til sejren i det mandsdominerede Sydkorea, har det fyldt mindre end forventet i den offentlige debat, sagde Geir Helgesen, seniorforsker på Nordisk Institut for Asien Studier ved Københavns Universitet, tirsdag til Berlingske Nyhedsbureau.

- Hendes familierelationer har fyldt mere i debatten. Oppositionen har forsøgt at korsfæste hende på, at hun har været aktiv politiker i sin fars diktatur. Som meget ung kvinde overtog hun rollen som »first lady«, da hendes mor blev slået ihjel i et attentat, og man siger så, at hun offentligt skal tage afstand til faderens ugerninger, fortalte Geir Helgesen.

- På det punkt har Park Geun-hye efter min vurdering været meget klog ved at sige, at hun bestemt tager afstand til ugerninger, men at hun da bestemt ikke kan tage afstand til sin egen far. Det er klogt at sige i et land, hvor familien spiller en ekstremt stor rolle, lød det.

Den konservative Park Geun-hye adskiller sig fra den afgående præsident, Lee Myung-bak, ved at vælge fløjlshandsken frem for jernnæven over for den kommunistiske nabo i nord.

- Hun står for en dialog med Nordkorea. Hun tror simpelthen ikke på Lee Myung-baks hårde linje. Man må sige, at det rent verdens- og sikkerhedspolitisk er en meget fornuftig ting i Nordøstasien, mener den danske forsker.

I 1961, otte år efter afslutningen på Korea-krigen, greb hendes far, general Park Chung-hee, magten ved et militærkup. I 1979 blev han myrdet af efterretningschef Kim Jae-kyu, der var hans nære ven.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.