Den svenske monark ville helst undgå at tale om skandalebog ved pressemøde efter elgjagt.

Sveriges kong Carl Gustaf blev efter en elgjagt torsdag mødt af et stort opbud af pressefolk, som spændt ventede på hans kommentarer til en skandalebog, der har vakt stor opsigt i den svenske befolkning.

Den svenske monark insisterede dog på at tale mest om den traditionelle elgjagt ved Trollhättan, hvor blandt andre kronprins Frederik var deltager. Kong Carl Gustav talte i op mod 10 minutter om sine to jagtrunde, hvor han havde set to elge, men ikke skudt nogen.

Men efter en byge af spørgsmål sagde kong Carl Gustaf meget kortfattet, at han ikke havde læst bogen.

- Bogen kom til os ganske sent i går eftermiddags, og jeg har ikke kunnet læse den endnu. Jeg kan ikke reagere på en bog, som jeg endnu ikke har læst, sagde han.

- Jeg har set nogle overskrifter, som ikke er så gode. Jeg har talt med min familie og dronning Silvia. Nu vender vi bladet for et nyt kapitel, sagde den svenske konge og tilføjede, at han forstod, at bogen omhandlede en periode, som ligger langt tilbage i tiden.

Det svenske TV4 taler om et "mediehysteri" i Sverige i forbindelse med bogen, som udkom i Sverige torsdag, og som allerede på forhånd har vakt usædvanligt stor opsigt.

Bogen tegner et billede af en konge, som flere gange har besøgt tvivlsomme stripklubber, og som angiveligt skulle have haft en affære med sangerinden Camilla Henemark, kendt fra 90'er-gruppen Army of Lovers.

Bogen har titlen "Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken", og den er gået som varmt brød, siger forlægger Kristoffer Lind hos Lind & Co.

Bogen har foruden den store interesse også fået hård kritik fra flere sider. Den er blandt andet kritiseret for at bruge anonyme kilder.

Nogle medier påpeger desuden, at de påståede stripklubbesøg - blandt andet under OL i Atlanta i 1996 - tidligere har været fremme, men ikke har kunnet underbygges tilstrækkeligt af troværdige vidner.

Påstandene afvises af forfatterne, der siger, at alle oplysninger er bekræftede af mere end en kilde.

Den svenske presseombudsmand har i forbindelse med bogen sagt, at der ikke er noget galt i at skrive om kongehuset, så længe det har relevans for familiens anseelse og position, men at selv kongefamilien har ret til et privatliv.

/ritzau/TT