Foto: Scanpix/Iris

Skal det være lovligt at have sex med sin bror eller søster? Det mener svenske Alice Sundwall og Agnes Kamatz, som er henholdsvis medlem og talsmand for Göteborg-afdelingen af tænketanken Fria Moderata Studentförbundet og det har fået svenskerne op i det røde felt.

Diskussionen har stået på siden 21. februar, hvor det kom frem, at der ved det liberale ungdomsparti, Liberalernas ungdomsförbunds, årsmødede var opnået enighed om, at foreningen ville støtte op om en eventuel legalisering af sex mellem søskende i Sverige.

Sidenhen har den højreorienterede tænketank Fria Moderata Studentförbundet erklæret i et debatindlæg, at der også hos dem er opbakning til at ophæve den nuværende lovgivning.

Indlægget blev publiceret på det svenske nyhedsmedie Nyheter24 to dage efter Liberalernas ungdomsförbunds årsmøde og er sidenhen blevet delt og kommenteret mere end 10.000 gange.

De to kvinder fra tænketanken begrunder blandt andet deres holdning til det specielle emne med, at det ikke skader nogen af de involverede, så længe der er gensidigt samtykke.

Dertil påpeger de, at sygdomme hos indavlede børn ikke ikke nødvendigvis vil opstå, blot fordi forældrene er søskende.

De lægger også vægt på, at der er mulighed for tidlig screening af børn, så et barn med en diagnose, der stammer fra indavl, vil kunne opdages tidligt og aborteres, såfremt det er, hvad forældrene ønsker.

SPAIN CRIME

Vækker vild debat

Det er udtalelser som disse, der har fået usædvanligt mange svenskere til tasterne.

Langt størstedelen udtrykker uenighed med både Liberalernas ungdomsförbund og Fria Moderata Studentförbundet. Visse mener endda, at det, de foreslår, er direkte 'ækelt', 'sygt' og 'perverst'.

Talsmand for Liberalerna, Adam Alfredsson, har også været i medierne for at forklare, at selvom partiets ungdomsafdeling går ind for legalisering af søskendesex, er det bestemt ikke en holdning, Liberalerna deler.

Politi

Alligevel står både Liberalernas ungdomförbund og Fria Moderata Studentförbundet fast ved deres udtalelser.

I debatindlægget fra sidstnævnte lyder det afslutningsvist:

»Frem til 1976 steriliserede den svenske stat mennesker, den anså uegnede til at få børn. Så nej, vi ser ikke staten som egnet til at afgøre, hvem som må have samleje eller for så vidt få børn.«

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.