Skal bogen begraves for altid sammen med dens mandschauvinistiske syn på verden?

Efter at have vakt glæde hos flere generationer af børn, bør det nu være slut med at børn skal stifte bekendtskab med den populære norske børnefortælling om Folk og røvere i Kardemomme by. Det mener en svensk teaterinstruktør, der kalder fortællingen for 'skadelig' for børn.

Ifølge teaterinstruktøren Sofia Jupither er teaterstykket nemlig forældet og giver dermed børn en skæv opfattelse af kønsrollerne. Det skriver hun i en kronik i den norske avis Aftenposten. Sofia Jupithers harme blev vakt, da hun for nylig så teaterstykket i Sverige sammen med sin søn. Blandt andet raser hun over, at det i fortællingen fremstår som om, at mænd ikke kan gøre rent, og at kvinder skal opvarte mænd. Desuden synes hun ikke, at fortællingen er realistisk.

- Vi ser en idealiseret verden. Men hvad er det, den idealiserer? Hvilke værdier løftes frem, og hvad er budskabet?, spørger hun i kronikken, hvor hun altså ender med at konkludere, at Folk og børn i Kardemomme by ifølge hendes mening er skadeligt for børn, da den ødelægger opfattelsen af ligestilling.

Den svenske teaterinstruktør opfordrer derfor til, at både teatre og forældre til børn lægger den norske forfatter Thorbjørn Egners fortælling på hylden for altid.

- Så, kære Norge, et velment spørgsmål fra en sand ven: Er det ikke på tide, efter at have ladet Thorbjørn Egner leve i 100 år, at tage skridtet ind i 2000-tallet og begrave ham for altid?

Men det norske folk er bestemt ikke klar til at sige farvel til Thorbjørn Egners fortælling. Flere læsere giver til udtryk på Aftenpostens hjemmeside, at de absolut ikke er enige med Sofia Jupither.

Og heller ikke den norske professor i idéhistorie Trond Berg Eriksen har forståelse for svenskeres udtalelser,.

- Hvorfor skal vi ikke le af disse gammeldags opfattelser af kvinder og fremmede i dag? Hvad skal vi så i stedet sige om kvinderne rolle i eventyrerne, siger Berg Eriksen til Aftenposten.

Han mener godt, at børn kan høre eventyr om prinsesser uden selv at tro, at de er prinsesser.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK HER