Tess Asplund stillede sig i vejen for nynazistisk demonstration.

’Tess Asplund, du er storslået.’

Sådan skriver selveste Harry Potters mor J. K. Rowling på Twitter i en hyldest til den svenske kvinde, hvis modige gerning de seneste dage har bredt sig til hele verden.

Artiklen fortsætter under tweetet

Også forfatter J.K. Rowling har været ude og hylde den svenske kvinde. Foto: Privat/Twitter
Også forfatter J.K. Rowling har været ude og hylde den svenske kvinde. Foto: Privat/Twitter
Vis mere

Øjeblikket, hvor hun ene kvinde i en fredelig, men stærk protest med knyttet næve trodsigt stillede sig op foran 300 svenske nynazistiske demonstranter.

Impulshandling

»Det var en impulshandling,« forklarer Tess Asplund til den engelske avis The Guardian.

»Jeg var så vred, at jeg bare styrtede ud på gaden,« siger hun videre.

Det var søndag den 1. maj, at den militante og voldelige svenske nynazist-bevægelse Nordisk Modstandsbevægelse gik på gaden i byen Borlänge i det centrale Sverige i en varslet demonstration.

Svingende med deres grønne bannere marcherede de 300 uniformerede mænd gennem gaderne med blikket rettet stift fremad.

Og så var det, at Tess Asplund pludselig stod i deres synsfelt. Hvilket ifølge fotografen bag billedet var et nervepirrende øjeblik.

»Foran hende nærmer organisationens ledergruppe sig i alvorlig tavshed. Kvindens blik synes at møde mandens i midten, lederen af nazi-organisationen, som ser ud som om, han stirrer tilbage. Det bliver en kort ’blikkenes kamp’, inden politiet griber ind og fører kvinden væk,« skriver fotografen David Lagerlöf på Facebook om billedet, der nærmest allerede opfattes som ikonisk og et symbol på Sverige anno 2016.

Store, stærke og gale

»Racisme er blevet normaliseret i Sverige. Jeg skammer mig over, at vi har dette problem. Politiet siger, at det er et demokratisk land, og derfor har de lov til at demonstrere. Men de er nazister. Det er frygteligt,« siger Tess Asplund til The Guardian.

Selv tog hun den dag del i en mod-demonstration. Men satte sig som den eneste op imod de forhadte nynazister.

»Nazisterne er både store, stærke og gale. Så jeg kan godt tænke, ’hvorfor holdt jeg mig nu ikke væk’. Men jeg prøver at bevare roen,« siger Tess Asplund om efterdønningerne og det postyr, som billedet har vakt.