Foto: Søren Bidstrup

Nok må være nok, har en gruppe svenske kvinder besluttet sig for. De går nu selv ind og vogter i svømmehaller, for at sikre andre kvinder mod seksuelle overgreb begået af flygtninge.

Gruppen 'Tafsvakten' får nu masser af omtale i internationale medier. En selvstartet organisation bestående af kvinder, der er begyndt at vogte i svømmehaller i hele Sverige.

Historien har også nået udlandet, hvor blandt andre engelske The Independent beretter om den 24-årige Siri Bernhardsson, der står bag tiltaget.

Stavanger

Initiativet til gruppen stammer fra Siri Bernhardssons hjemby Kalmar, hvor hun oplevede, at kvinderne var begyndt at føle sig utrygge ved at komme i den lokale svømmehal.

»Det kan ikke være rigtigt, at kvinder og familier skal være bekymrede for at gå i svømmehallen - af alle steder. Det er ikke en mørk gyde eller en uhyggelig natklub,« siger Siri Bernhardsson til Expressen.

En af skrækhistorierne fra Sverige er fra Eriksdalsbadet i Stockholm, politiet har modtaget 14 anmeldelser på grund af seksuelle krænkelser.

En af hændelserne var et barn, der blev voldtaget. Desuden er fire piger under 18 år blevet krænket i netop den svømmehal, og det er blandt andet det, der har sat gang i Siri Bernhardssons projekt.

Tafsvakten betyder noget i retning af Befamlings-vagten på dansk. Det er ikke meningen, at gruppen skal prøve at fange de flygtninge, der skaber utryghedhed.

»Vi holder lav profil. Vi er der ikke for at lege politi men for at holde øje og stå til rådighed, hvis nogen har brug for at snakke,« siger Siri Bernhardsson til Aftonbladet.

Siri Bernhardsson startede Tafsvaktens Facebook-gruppe den 4. februar, hvor hun udtrykte sin utilfredshed med kvinders utryghed.

Siden da har flere tilsluttet sig initiativet, gruppen har fået over 2.000 'likes' på Facebook, og Siri Bernhardsson er begyndt at modtage donationer, som hun får sendt videre til de frivillige, som kan dække deres udgifter.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.