En forsamling af 12 kongres-medlemmer fra både det republikanske og det demokratiske parti skal finde ud af, hvor de mange penge kan spares.

Obama nedsætter en særlig 'super-kongres', som skal finde nogle de mange dollars, der skal skæres væk fra det amerikanske budget.

'Super-kongressen' kommer til at bestå af seks demokrater og seks republikanere fra begge de to kamre. Deres opgave bliver at finde besparelser på mindst 1500 milliarder dollar inden 23. november.

Barack Obama


Deres forslag til besparelser skal til afstemning i Kongressen inden den 23. december.
Hvis det af en eller anden grund ikke lykkes super-kongresen at finde de mange penge, indebærer aftalen, at der automatisk bliver skåret 1,2 milliarder dollar af budgettet. Disse bliver jævnt fordelt mellem millitæret og indenrigspolitiske programmer. Dog forlyder det, at bistandshjælp, medicinhjælp og programmer for de fattige vil bliver skånet.
Nedsættelse af 'super-kongressen' er en del af den aftale, som det i nat dansk tid lykkedes den amerikanske præsident at få forhandlet på plads. Aftalen indebærer en forøgelse af gældsloftet og en nedbringelse af det føderale budgetunderskud.  Ifølge Obama indebærer kompromisløsningen, at der blandt andet gennemføres nedskæringer på statens budget på 1000 milliarder dollar over de næste ti år.

Derudover skal den såkaldte 'super-kongres' altså komme med forslag til, hvor yderligere 1500 milliader dollars kan findes.

Begge kamre i Kongressen er ifølge den amerikanske præsident indstillet på at godkende planen.

Dermed har USA i 11. time undgået at kaste den globale økonomi ud i en ny krise.

Mandag ventes forslaget at komme til afstemning i Senatet og Repræsentanternes Hus.

Da aftalen blev præsenteret virkede ingen af de politiske ledere særligt begejstrede ved tanken. Især Obama virkede misfornøjet med, at det var nødvendigt at nedsætte en super-kongres. Han syntes, man skulle have fundet besparelserne med det samme.

- Er den her aftale det, jeg havde ønsket mig? Nej. Jeg mener, vi burde have taget de svære beslutninger, som var nødvendige på sundhedsområdet og  skattepolitikken med det samme - frem for gennem en kongres-proces, sagde præsidenten ifølge Huffington Post .

Præsidenten hæftede sig dog ved, at det med kompromisset lykkedes USA at undgår at gå i betalingsstandsning.