I videoen herover kan du se, hvordan de store røgskyer ligger tungt over beboede egne i Sydøstasien. Man forventer, at røgskyerne først vil være væk i begyndelsen af 2016.

Indonesien har i længere tid været ramt af store skovbrande, og det har resulteret i tætte røgskyer over store dele af Sydøstasien. Det anslås, at op mod 43 millioner mennesker lider under det, der sandsynligvis er den værste globale miljøkatastrofe i det 21. århundrede.

I to måneder har der hærget voldsomme skovbrande i og omkring Indonesien, og en halv million mennesker har fået åndedrætsbesvær og luftvejssygdomme, hvorfor de har måttet søge læge.

Skovbrandene har også en stor effekt på hele jordklodens klima, som lider under den store mængde CO2, der stryger direkte op i atmosfæren fra Sydøstasien.

Den kendte hollandske biolog og miljøforsker Erik Meijaard mener, at det er den værste miljøkatastrofe i meget lang tid.

»Det er sandsynligvis den største globale miljøkatastrofe i det 21. århundrede,« siger han ifølge Politiken.

En af de afgørende spillere er vejrfænomenet El Niño, som ved opvarmning af Stillehavet påvirker vejret fra Asien til Sydamerika. Man frygter, at regntiden i Sydøstasien helt eller delvist udebliver som følge af vejrfænomenet.

Regnskovene i Indonesien vokser i dybe tørvesumpe, og i år er de ekstra tørre som følge af det manglende vand fra oven. De bryder derfor let i brand, og så bliver de meget svære at slukke, fordi ilden kan gløde videre i jorden og blusse op igen. El Niño har derfor markant indflydelse på denne sæsons regnsæson.

Skovbrandene resulterer i kæmpe mængder CO2, og faktisk bliver atmosfæren forurenet med flere klimagasser, end der gør ved udledninger i Tyskland på et helt år.

Ifølge Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark, så er det en særdeles alvorlig situation, verden står i.

»Det er groteske mængder, vi taler om, fordi store mængder CO2 er bundet i tørvelagene, og nu vælter de bare op i atmosfæren,« siger hun til Politiken.

Det er formodningen, at El Niño vil optræde mere fremover som følge af klimaforandringerne, og de kan også tænkes at blive voldsommere. Birgitte Lesanner mener, at vejrfænomener som El Niño vil optræde i større omfang i takt med klimaforandringernes temperaturstigninger.

Ifølge Politiken har den indonesiske regering indsat 22.000 soldater for at bekæmpe skovbrandene, og det sker angiveligt efter voldsom kritik. Den kraftige røg vil formentlig hærge Sydøstasien indtil begyndelsen af 2016.