Lyt til artiklen

Især et navn vakte opsigt på den liste over otte personer og syv firmaer med bånd til Kreml-toppen, som Storbritannien nu har valgt at sanktionere på grund af krigen i Ukraine.

Svetlana Krivonogikh.

»Disse nye sanktioner skal accelerere det økonomiske pres på Putin og underminere hans krigsmaskine, så Ukraine kan vinde,« som den britiske udenrigsminister, James Cleverly, udtrykte det ifølge Guardian.

I den forbindelse er den 47-årige russiske kvinde ikke hvem som helst.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SPUTNIK
Vis mere

Hun menes i årevis at have været den russiske præsidents hemmelige elskerinde – og han skulle endda angiveligt også være far til hendes datter Eliza.

Svetlana Krivonogikh historie har været fortalt før.

Kort fortalt havde hun en rengøringsjob i slutningen af 1990erne, da hun mødte Vladimir Putin og fik adgang til hans forbindelser og pengestrømme.

I dag vurderes hun til at have en formue på mere end 100 millioner dollar (knap 700 millioner kroner) og lever et liv i luksus via blandt andet eksklusive boliger i Monte Carlo, Sankt Petersborg og Moskva.

Et af de få billeder af Svetlana Krivonogikh er fundet på sociale medier af det russiske undersøgende medie Proekt.
Et af de få billeder af Svetlana Krivonogikh er fundet på sociale medier af det russiske undersøgende medie Proekt.
Vis mere

Det skyldes især hendes aktieposter i medieselskabet NMR og storbanken Bank Rossija, der er kendt for at være tilflugtssted for indercirklerne i Kreml.

Og det er netop de to roller, der har fået Svetlana Krivonogikh på Storbritanniens sorte liste.

Hun »opfylder kriterierne«, fordi NMR »promoverer destabilisering af Ukraine«, mens Bank Rossija »har foretaget massive investeringer på Krim-halvøen efter den russiske annektering af ukrainske område i 2014«.

Sanktionerne mod de 15 enkeltpersoner og firmaer blev offentliggjort onsdag i forbindelse med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyjs, besøg i London.

»Jeg er fast besluttet på, at Rusland, i overensstemmelse med vores love, ikke skal have adgang til de indefrosne aktiver, indtil man en gang for alle stopper med truslerne mod Ukraines suverænitet og integritet,« sagde den britiske udenrigsminister, James Cleverly.

Storbritannien har nu sanktioneret mere en 1.300 personer og firmaer, siden Rusland invaderede Ukraine for knap et år siden.