En skilsmisseaftale er forhandlet på plads, siger Storbritanniens regeringschef kort før EU-topmøde.

Efter intense forhandlinger dag og nat har Storbritannien og EU torsdag lidt før middag landet en aftale om brexit.

Det bekræfter den britiske premierminister, Boris Johnson, på Twitter, blot fire timer før EU's stats- og regeringschefer mødes for at skulle tage stilling til skilsmissen med Storbritannien.

'Vi har en glimrende ny aftale, som giver os kontrollen tilbage,' skriver Johnson.

Nu er det ifølge premierministeren op til det britiske parlament at sikre en godkendelse.

Netop den del er fortsat en stor ubekendt i ligningen. Tidligere britisk premierminister Theresa May forhandlede også en aftale med EU. Men den blev afvist tre gange af Underhuset, indtil May gav op og trak sig.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, understreger også, at aftalen ikke er ensbetydende med, at en velordnet afsked er sikret.

»Vi har sandt nok noget erfaring med dette. Det er derfor, at vi bruger metaforen bjergbestigning. Det betyder ikke, at der ikke er nogen følelser. Jeg har gjort mit arbejde,« siger EU's chefforhandler, Michel Barnier.

»Underhuset skal træffe denne beslutning, og det er deres ansvar. Jeg har selv været medlem af mit eget lands parlament. Jeg ved, hvad dette ansvar medfører,« siger franskmanden.

Det er også et åbent spørgsmål, om EU-landene kan nå at læse og vurdere aftalen, der er baseret på Mays aftale fra november 2018, inden stats- og regeringscheferne mødes om fire timer til et topmøde i Bruxelles.

Formanden for EU-Kommissionen bekræfter, at forhandlerne har fundet hinanden.

'Det er en retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien, og det beviser vores dedikerede indsats for at finde løsninger,' skriver Jean-Claude Juncker.

EU's chefforhandler siger, at aftalen giver sikkerhed for borgerne, hvilket har været en topprioritet, understreger han.

»Denne tekst bør kunne give juridisk sikkerhed på alle områder, hvor brexit kan skabe usikkerhed – specielt for borgerne. For EU-borgere i Storbritannien og for britiske borgere i vores medlemslande,« siger Michel Barnier.

Der bliver ifølge aftalen en overgangsperiode, der skal løbe til udgangen af 2020.

Chefforhandleren understreger, at det vigtigste er, at man med en aftale ikke igen skaber uro i Nordirland.

»Fred er det, der virkelig betyder noget,« siger Barnier.

/ritzau/