Flere eller færre penge på kontoen? Storbritanniens farvel til EU kan på flere måder få betydning for den almindelige dansker. Læs to eksperters bud på, hvordan du kan blive påvirket af ’Brexit’.

Er du boligejer, skal du på ferie i England, eller har du gæld i banken? I så fald kan Storbritanniens farvel til EU være en økonomisk gevinst for dig. Har du derimod din pensionsopsparing i aktier, kan det få økonomiske konsekvenser for dig. Og har du ingen gæld og ingen ejerbolig, så kan du ånde lettet op – eller få en lang næse, afhængigt af hvordan man ser på det.

Det er ikke hver dag, at den andenstørste økonomi melder sig ud af EU, som det er ved at ske, efter at briterne torsdag stemte Storbritannien ud af EU.

Og derfor vil Storbritanniens exit også få store økonomiske konsekvenser for hele Europa. Allerede fredag morgen er aktierne begyndt at rasle ned.

Men det er ikke kun aktiekurserne, der vil blive ramt. Også den almindelige dansker vil kunne mærke Storbritanniens udtræden af EU.

Dog ser konsekvenserne ikke ud til at blive så dystre. For selv om eksperterne entydigt siger, at briternes farvel ikke umiddelbart kan ses som noget godt for økonomien i det store hele, så vil mange danskere vil få flere penge ud af ’Brexit’, som briternes farvel er blevet døbt i de engelske medier.

Ifølge Las Olsen, der er cheføkonom hos Danske Bank, vil væksten blive påvirket i både Storbritannien og resten af Europa som følge af ’Brexit’. Og det vil blandt andet betyde, at man vil se, at beskæftigelsen i Danmark nok ikke vil stige den kommende tid.

»I kroner og ører er der dog nogle plastre på såret. Pundet bliver svækket, hvilket betyder, at skal man på England på ferie, så får man mere for pengene,« siger Las Olsen og fortæller, at der dog endnu er en del usikkerhed om, hvilken betydning ’Brexit’ vil få. Storbritannien forlader nemlig først EU om to år, og hvordan de langsigtede økonomiske påvirkninger bliver, afhænger i høj grad af, hvilken aftale politikerne kan forhandle sig frem til mellem Storbritannien og EU.

Men på kort sigt kan boligejerne i hvert fald se frem til en gevinst:

»Det er sandsynligt, at renterne ryger ned i Danmark, så har man ejerbolig, så vil det sikkert blive påvirket positivt,« siger Las Olsen.

Men hvad med dem, der ikke ejer boliger?

»De får intet ud af det - medmindre de skal til England og købe noget derfra. Eller med mindre de har gæld. Folk uden gæld får intet ud af det,« siger Las Olsen.

Briterne fulgte spænde med torsdag.
Briterne fulgte spænde med torsdag. Foto: ROB STOTHARD
Vis mere

Det er dog ikke alle, der kan juble over flere penge på kontoen. Har du en pensionsopsparing, der er placeret i aktier, kan ’Brexit’ være skidt for dig grundet de dykkende aktiekurser.

»Det (Brexit, red.) er generelt meget negativt for os alle sammen, for de her ting med lavere renter og et svagere pund er jo symptomer på, at noget er galt med økonomien – eller at det har en negativ effekt på økonomien,« siger Las Olsen.

Hos Nordea peger forbrugerøkonom Ann Lehmnann Erichsen ligesom Las Olsen på, at de der skal en tur til England i nær fremtid, kan glæde sig over, at der bliver råd til mere:

»Pundet er faldet op mod ti procent her til morgen, og det er det største fald i mange år. Og når pundet falder, så bliver det billigere for os, hvis vi vil en tur til England.  Hvis vi vil på shopping i London, så bliver det billigere for os, hvis vi skal have en Burberry-frakke eller en Mulberry-taske eller have en øl på pubben. Så for os som turister bliver det billigere lige her og nu,« siger hun .

Hun peger dog på, at det også kan få den modsatte effekt for virksomheder, der eksportere varer til England:

»Problemet er bare, at hvis vi skal sælge varer til nogle folk i England, så bliver det dyrere for dem at købe, og så kan eksporten falde, »siger hun.

Ann Lehmann Erichsen er dog ikke voldsomt bekymret over de faldende aktiekurser:

»Det eneste vi ved nu med sikkerhed er usikkerhed, og det er altid giftigt for markeder og aktiemarkeder, så det vi ser nu er en ren chokreaktion,« siger hun.