Har Israel angrebet Iran natten til fredag? 

Lige flyver spekulationerne rundt. Ingen ved præcist, hvad der er sandheden.

Først forlød det, at Israel havde angrebet Iran. Måske både med droner og missiler.

Så blev meldingerne om et missilangreb bestridt.

Og nu er Iran ude og sige, at der slet ikke har været et angreb, og de ikke har skudt tre israelske droner ned.

Forvirringen er stor.

»Det tyder på, at Israel har lavet et angreb på Iran. Men det er uklart, hvor stort det er,« siger Peter Viggo Jakobsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet til B.T.

»Først sagde de på iransk tv, at der var skudt tre droner ned. Og nu afviser Iran så og siger, at det er propaganda,« siger eksperten.

Der har også været meldinger om et muligt missilangreb fra Israel mod Iran natten til fredag. Heller ikke hvad det angår, står det endegyldigt klart, hvad der præcis er foregået, konstaterer Peter Viggo Jakobsen.

Men har der været et angreb med droner og missiler, så kan det tolkes som et direkte svar på det angreb, Iran udførte lørdag 13. april mod Israel mod hundredvis af missiler og droner.

Her kom ingen til skade, da Iran i forvejen havde fortalt Israel og landets allierede, hvad der var ved at ske.

Og måske er det et lignende – omend mindre – svar, der er kommet fra Israel, mener Peter Viggo Jakobsen.

»Hvis meldingerne passer, så er der blevet skudt, markeret, men ikke ramt noget. Og så har det været et angreb med håndbremsen trukket,« siger eksperten.

Fra Israels nærmeste allierede USA har udmeldingerne været helt klare.

Efter Irans ganske store angreb, der var et svar på et israelsk angreb på den iranske ambassade i Syrien 1. april, var ønsket fra amerikansk side, at man ikke ville se et militært svar.

Ikke mindst fordi Israel på en måde også havde fået en sejr i forbindelse med det iranske angreb, fortæller Peter Viggo Jakobsen.

»Det iranske angreb var meget spektakulært. Og her fik Israel vist, hvor godt Iron Dome (Israels luftforsvarssystem, red.) fungerer, hvor gode de er. Så de fik også en slags sejr,« siger han.

Det umiddelbare spørgsmål må så være, hvad der sker nu?

Har Iran tænkt sig at svare på et angreb, de så vidt benægter fandt sted? Og hvad med Israel?

»Iran siger nu, at de her meldinger om et angreb er fabrikeret. Og hvis de fortsætter med det, så tror jeg ikke, der kommer et svar fra Iran,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Med hensyn til Israel er han endnu ikke villig til at komme med en dom.

»Det er for tidligt at sige, hvad Israel vil gøre. De havde fortalt USA, at de ville komme med et svar på sidste weekends iranske angreb inden for 24-48 timer. Og de er ikke gået endnu. Så det er ikke til at sige, om Israel er færdige,« siger Peter Viggo Jakobsen.