Lyt til artiklen

Fremmødet var stort. Det samme var bifaldene, da Vladimir Putin fredag annoncerede annekteringen af de ukrainske regioner Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja.

Men i den politiske elite i Moskva er mange alligevel »forfærdede« over udviklingen i Ukraine. Og over det tilsyneladende fravær af en regulær plan.

Det skriver Guardian.

»Ingen ved, hvad der skal ske nu. Det er tydeligt, at der ikke nogen overordnet strategi,« som en 'Moskva-kilde', en anonym velinformeret politisk insider, siger til mediet:

Vladimir Putin (i midten) på scenen i Moskva fredag med de russiske ledere af fire annekterede regioner (fra venstrre mod højre) Vladimir Saldo (Kherson), Jevgenij Balitskij (Zaporizjzja), Denis Pushilin  (Donetsk) og Leonid Pasechnik (Luhansk).
Vladimir Putin (i midten) på scenen i Moskva fredag med de russiske ledere af fire annekterede regioner (fra venstrre mod højre) Vladimir Saldo (Kherson), Jevgenij Balitskij (Zaporizjzja), Denis Pushilin  (Donetsk) og Leonid Pasechnik (Luhansk). Foto: DMITRY ASTAKHOV
Vis mere

»Hvis en ting ikke virker, så prøver vi bare noget andet. Ingen ved, hvor det fører hen. Beslutningerne tages i hovedet på en enkelt mand.«

Fredag talte Vladimir Putin i 37 minutter, hvor han mest af alt kom ind Sovjetunionens opløsning og brugen af atomvåben, mens han rettede den ene inderlige bandbule efter den anden mod Vesten.

Den russiske præsident kom dog ikke ind på, hvad de næste skridt i krigen vil være.

På samme måde var der heller ikke meget konkret information om, hvad der skal ske i Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja – selv om de russiskindsatte ledere fra regionerne var med på scenen undervejs.

Mange russere samledes fredag ved Kreml.
Mange russere samledes fredag ved Kreml. Foto: YURI KOCHETKOV
Vis mere

Eksempelvis opklarede Vladimir Putin ikke, om Rusland kun har tænkt sig at annektere de områder, der lige nu er under russisk kontrol. Eller det hele.

Ikke engang Kreml-talsmanden Dmitrij Peskov kunne fredag direkte adspurgt svare på det spørgsmål.

Det ville blive »klarlagt« senere, lød det fra ham.

Vladimir Putin benyttede som nævnt lejligheden til igen at true med atomvåben, og han har igen og igen proklameret, at han ikke bluffer.

På et spørgsmål om, hvorvidt det er sandt, siger 'Moskva-kilden':

»Ingen ved det. Jeg tvivler helt ærligt på, at han selv ved det,« lyder det.