Lyt til artiklen

Serbien har anholdt den eftersøgte bosniske-serbiske hærchef Ratko Mladic. Nu venter en sag om folkemord.

Den sidste af de store eftersøgte krigsforbrydere fra eks-Jugoslavien er anholdt og er på vej til FN's krigsforbryderdomstol i Haag.

- I dag, tidligt i morges, anholdte vi Ratko Mladic. Udleveringsprocessen er i gang, siger Serbiens præsident, Boris Tadic.

Serbiske kilder siger til BBC, at Mladic blev anholdt klokken fem torsdag morgen i den nordlige serbiske provins Vojvodina.

Mladic regnes af mange for at være den største krigsforbryder i Europa siden Anden Verdenskrig med titusinder af menneskeliv på sin samvittighed.

Hans drøm var som andre serbiske nationalister skabelsen af et stor-Serbien, da krigen rasede i Bosnien fra 1992 til 1995.

- I dag har vi lukket et kapitel, et kapitel i vores historie, som bringer os et skridt nærmere til forsoning i regionen, siger Tadic.

Ifølge den serbiske præsident skete anholdelsen i samarbejde med FN's krigsforbryderdomstol i Haag.

Domstolen i Haag anklager ham for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden.

Den 68-årige Mladic var chef for den bosnisk-serbiske hær under krigen i Bosnien. I 1996 blev han anklaget for krigsforbrydelser af FN-krigsforbryderdomstolen.

Blandt de krigsforbrydelser, Mladic anklages for at stå bag, er en massakre i byen Srebrenica i 1995. Her blev op mod 8000 mænd og drenge henrettet. Det er blevet kaldt Europas værste folkedrab siden Anden Verdenskrig.

Han beordrede angreb og drab på civile, blandt andet i hovedstaden Sarajevo, hvor serbiske snigskytter og et næsten endeløst bombardement kostede 10.000 af byens borgere livet.

Oplysningen om, at Mladic er fanget, kommer mindre end en måned efter, at USA opsporede og dræbte lederen af terrornetværket al-Qaeda, Osama bin Laden.

Serbien er i årevis blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at fange Mladic, men EU-ministre reagerede positivt på nyheden om anholdelsen og sagde, at det bringer Serbien tættere på EU.

/ritzau/