En af stifterne af Syriens Nationale Råd har trukket sig, fordi oppositionsbevægelsen ikke har været i stand til at reformere sig.

SYRIEN: Forretningsmanden Adib al-Shishakly, en af stifterne af Syriens Nationale Råd (SNC) og barnebarn af en tidligere syrisk præsident, har trukket sig fra oppositionsbevægelsen. Det oplyser SNC ifølge Reuters.

Det sker fordi, han ikke mener, SNC har været i stand til at reformere sig og blive »en institution« og oven i købet har fjernet alle kvinder fra ledende stillinger i rådet på et møde i Qatar fredag, hvor netop en omstrukturering skulle finde sted. Adib al-Shishakly mener, de 41 nyvalgte medlemmer af generalsekretariatet i SNC er domineret af islamister.

SNC, der er blevet skarpt kritiseret af sine internationale allierede for at være ineffektiv i kampen mod den syriske regering og for at være splittet som følge af personlige stridigheder, påstår ellers, at rådet har udvidet sit medlemskab og er blevet mere rummelig.

- Rådet har ikke været i stand til at tiltrække prominente oppositionspolitikere, der af indlysende årsager har valgt fortsat at stå uden for, oplyser Adib al-Shishakly i en erklæring ifølge Reuters.

- En yngre generation, som ville have været effektiv i revolutionen, blev også udelukket. I forvejen var der kun få kvinder i generalsekretariatet. Nu er der ingen, tilføjer han.

En kilde fra SNC siger til Reuters, at to andre medlemmer af rådet ligeledes har trukket sig på grund af udeladelsen af kvinder i ledende stillinger.

Syriens Nationale Råd valgte fredag den kristne veteranaktivist George Sabra som leder for oppositionsbevægelsen. Han kommer fra den blandede Damaskus-forstad Qatana og var allerede med i de tidlige gadedemonstrationer mod Assad. Sabra er desuden gode venner med Riad al-Turk, en berømt oppositionsfigur, der stadig opererer under jorden i Syrien.

Det Muslimske Broderskabs Mohammed Farooq Taifoor blev valgt som Sabras stedfortræder.

Lørdag vil SNC indlede drøftelser med andre syriske fraktioner, herunder repræsentanter for oprørsgrupperne inde i Syrien, om at danne en ny og bredere bevægelse, der håber at kunne få international anerkendelse som en »ventende regering«.

Det seneste døgn er 11.000 syrere flygtet til nabolandene Tyrkiet, Jordan og Libanon. Antallet af syrere, der er flygtet fra deres borgerkrigshærgede land, er dermed oppe på 408.000, oplyser FN ifølge Reuters.

BNB/Reuters

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.