Lyt til artiklen

Selvom man elsker at rejse til eksotiske destinationer rundt om i verden, kan flyveturen ud og hjem være et problem for mange. Mange har sikkert oplevet, at man ikke behøver lide af decideret flyskræk, før timelange rejser i tætpakket selskab med vidt fremmede mennesker kan være lidt af en udfordring.

Konstant skrigende småbørn, der sparker i stoleryggen på dit sæde, kombineret med dårlig benplads og plastikindpakket mad, der smager af pap. De fleste flypassagerer kan formentlig nikke genkendende til, at det langtfra altid er afslappende at tilbringe timevis ombord på et fly. Især når der står ’economy class’ på boardingkortet.

Men foruden alle de udefrakommende og forstyrrende elementer, så findes der også en lang række tiltag, man som flypassager selv kan følge, som kan få rejsen til at glide nemmere ned.

Således har den engelske avis The Mirror indhentet gode råd fra stewardesse Nuralia Mazlan, der flittigt deler ud af sin erfaring med flyrejser.

Hun har for nyligt kreeret en liste over fem ting, man som flypassager skal afholde sig fra at gøre, hvis man ønsker den bedst mulige rejse for alle passagerer.

1. Når man går ombord på flyet

Hvis du er typen, der ikke kan undvære nakkepude, sovemaske, høretelefoner og hvad man ellers har pakket i håndbagagen, så lyder opfordringen således:

Sørg nu for, at du har fundet det frem, som du skal bruge, inden du går ombord på flyet.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er virkelig irriterende at skulle stå i en lang kø, fordi en anden passager spærrer hele midtergangen i sit forsøg på at finde alle remedierne frem, inden håndbagagen skal mases ind på yderst begrænset plads.

2. Tal pænt til besætningsmedlemmerne

Der er ingen grund til at hundse/snerre af personalet allerede inden, flyet er i luften.

For her har personalet mange bolde i luften, og skal både koncentrere sig om passagerer, forberedelse af flymad og instrukser fra cockpittet på en og samme tid.

Lunten kan være kort, og så længe flyet stadig er på jorden, skal der noget mindre til, før ’besværlige’ passagerer kan overdrages til lufthavnens sikkerhedsfolk, lyder rådet.

3. Når flyet endelig er i luften

Hold midtergangen fri.

Interior of airplane with passengers on seats waiting to taik off.
Interior of airplane with passengers on seats waiting to taik off. Foto: Matej Kastelic
Vis mere

Folk kan falde og komme til skade, hvis du enten har sat din taske midt i det hele, eller hvis du strækker dine lange ben. Og der har været eksempler på folk, der er skvattet over noget på midtergangen, hvorefter de er faldet direkte ned og har ramt et armlæn med hovedet først.

4. Lad ikke som om, at du er derhjemme

Det drejer sig både om folk, der ønsker et medlemskab i den berygtede ’Mile High Club’, og dermed betragter flytoilettet som deres eget, private soveværelse.

Men det gælder også de passagerer, der hælder for meget alkohol indenbords, og er til gene for resten ombord på flyet.

5. Landingen

Selvom du føler dig meget vigtig og sikkert har rigtig travlt, er der ingen grund til, at du demonstrativt løsner sikkerhedsbæltet og rejser dig for at finde din håndbagage frem. Alle vil gerne hurtigst muligt ud af flyet, men hvis piloten er nødsaget til at foretage en pludselig opbremsning, så bliver du slynget fremad og kan komme alvorligt til skade.

Close-up of male hands fastening security belt
Close-up of male hands fastening security belt
Vis mere

Vent venligst til at kaptajnen siger de magiske ord, og lampen, der indikerer, at du fortsat skal have dit bælte spændt, slukker.