Lyt til artiklen

Først var der én lækage. Siden er der kommet to til.

Alt det får sammenlagt militæranalytiker Anders Puck Nielsen til at vurdere, at vi muligvis skal se i én bestemt retning, når det kommer til at finde frem til årsagen bag gaslækkene på Nord Streams ledninger:

Mod Rusland.

Allerede fra det første læk blev konstateret mandag, har der været spekulationer rundt omkring på de sociale medier. Kunne der være tale om et bevidst angreb?

Er det mon russerne, der står bag?

Endnu vides det ikke, hvad årsagen til de tre lækager på Nord Stream 1- og Nord Stream 2-ledningerne er.

Men ifølge Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet giver det god mening, at man begynder at spekulere:

»For det er simpelthen for mærkeligt med tre lækager på ét døgn på to forskellige rørledninger. Så er det oplagt at begynde at spekulere over, om der på en eller anden måde er tale om sabotage,« forklarer han.

Foto: Søfartsstyrelsen / Peter Boier
Vis mere

Samtidig mener han, at det vil kunne give mening, hvis det viser sig, at det er Rusland, der står bag:

»Det er jo påfaldende, at det også sker samtidig med, at der åbner en gasrørledning, der løber mellem Norge og Polen (Baltic Pipe, red.). Og så kan de måske også bruge det (gaslækkene, red.) som et argument for fuldstændig at lukke for gassen gennem Nord Stream-1.«

Det er vigtigt at understrege, at det hele i øjeblikket er spekulation og hypoteser, men hvis det viser sig, at Rusland står bag, kan deres mål med det ifølge Anders Puck Nielsen være, at de vil bruge det 'som et middel til at prøve at undergrave europæernes støtte til Ukraine':

»Simpelthen ved at køre energipriserne i vejret, så vi på et tidspunkt bliver trætte af at støtte Ukraine, fordi det er for dyrt. Så på den måde kunne man godt forestille sig, at der ville være nogle incitamenter til at bruge gassen her.«

Han kan samtidig ikke se, at der umiddelbart kunne være andre, der kunne have et motiv til at forårsage lækager på gasrørledningerne:

»Nej. Det er primært Rusland. Jeg kan ikke lige se, hvem der ellers skulle have nogen gavn af at begynde at lave sådan noget. Europæerne vil sådan set gerne have, at der bliver leveret gas gennem Nord Stream-1, så det kan jeg ikke se noget af,« svarer militæranalytikeren.

Han vurderer heller ikke, at det er sandsynligt, at de tre lækager er opstået naturligt:

»Jeg vil sige, at én lækage kan måske godt. Det er sjældent, det sker, og det vil være underlig timing, at det sker lige nu. Men at der sker tre lækager inden for et døgn på to forskellige gasledninger... Det virker for påfaldende til, at det kan være naturligt,« siger Anders Puck Nielsen.

Begge gasledninger løber fra Rusland til Tyskland. Alle tre læk er sket i havet ud for Bornholm, men i internationalt farvand. Det ene læk på Nord Stream 1-ledningen er sket i dansk økonomisk zone, mens det andet er sket i svensk økonomisk zone.

Ingen af de to gasledninger var i drift, men indeholder gas.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har oplyst, at det endnu er for tidligt at sige noget om årsagen til gaslækkene.