Mariano Rajoy, som har problemer med at danne regering, tillader ikke, at regionen Catalonien river sig løs.

Madrid: Den spanske premierminister vil kæmpe for et samlet Spanien, mens den østlige region Catalonien er på vej med afstemning om ny præsident, der ønsker løsrivelse.

- Regeringen vil ikke tillade en lov, som kan skade Spaniens enhed og suverænitet, siger Mariano Rajoy på tv søndag aften.

Samtidig er medlemmer af regionsrådet i Barcelona i gang med at vælge Gironas borgmester, Carles Puigdemont, som ny præsident i Catalonien.

Carles Puigdemont har lige som sin forgænger, Artur Mas, slået fast, at han vil gøre alt, hvad han kan, for at sikre Cataloniens uafhængig af Spanien.

Mens regeringen i Catalonien tilsyneladende har løst en halvt år lang konflikt mellem de sejrende parter ved regionsvalget i september, står Rajoy med store problemer efter valget i december.

Rajoys konservative parti, PP, vandt valget, men partiet tabte sit absolutte flertal i parlamentet, og han kæmper med at danne en koalitionsregering.

Artur Mas meddelte lørdag aften, at han trak sig som fungerende leder i Catalonien - få dage før et valg automatisk ville være udskrevet.

Hvis ikke de folkevalgte i regionen var blevet enige om en præsidentkandidat inden 11. januar, ville Mas ifølge forfatningen være tvunget til at udskrive valg.

Koalitionen "Sammen om Ja" og venstrefløjspartiet CUP har lørdag indgået aftale om en regering, der skal videreføre arbejdet for løsrivelse.

I november stemte lovgiverne i Catalonien ja til løsrivelse fra Spanien i 2017 i en direkte politisk konfrontation med centralregeringen i Madrid.

Det skete under tordnende bifald, som overdøvede oppositionens medlemmer, der havde spanske flag i hånden.

/ritzau/

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.