Udenrigsministeren glæder sig over, at der nu er skabt ro i Gaza. Våbenhvilen viser, at det betaler sig at gå forhandlingsvejen, mener Villy Søvndal.
Udenrigsministeren glæder sig over, at der nu er skabt ro i Gaza. Våbenhvilen viser, at det betaler sig at gå forhandlingsvejen, mener Villy Søvndal. Foto: Torkil Adsersen

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) glæder sig over, at de seneste otte dages blodige kampe mellem Israel og den palæstinensiske Hamas-bevægelse nu er indstillet.

Onsdag aften klokken 20 dansk tid trådte våbenhvilen i kraft, og det er en lettelse, lyder det fra udenrigsministeren.

- Efter uger med en dybt foruroligende voldsspiral og med mange tragiske civile ofre både i Israel og i Gaza er det med lettelse, at jeg her til aften hilser oplysningerne om en våbenhvile mellem Israel og Hamas velkommen. De mange tab af liv kan nu ophøre, og forhåbentlig vil aftalen føre til en længerevarende og mere omfattende ro i området. Der er ingen tvivl om, at det er, hvad civilbefolkningerne både i Israel og Gaza længes efter og har ret til, udtaler han i en pressemeddelelse.

Egypten har været en drivkraft under forhandlingerne mellem de to parter, og tidligt onsdag aften kunne landets udenrigsminister, Mohamed Kamel Amr, præsentere våbenhvilen flankeret af USAs udenrigsminister, Hillary Clinton.

Det egyptiske og amerikanske diplomati får roser med på vejen fra Søvndal.

- Jeg glæder mig samtidig over, at den egyptiske indsats - sammen med andre vigtige bidrag, herunder fra den amerikanske udenrigsminister - nu har skabt en mulighed for at komme ud af den voldsspiral, som var skabt. Den forhandlede våbenhvile bekræfter kun, at der ikke er nogen militær løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina. Det er alene via forhandlingens vej, at vi kan nå frem til målet om en to-stats løsning med en levedygtig palæstinensisk stat og et Israel, der kan leve i sikkerhed, udtaler han,

Våbenhvilen betegnes på nuværende tidspunkt som yderst skrøbelig, men Villy Søvndal håber, at forhandlingerne om en to-statsløsning for Israel og Palæstina nu kan genoptages.

- Det er mit håb, at alle parter bruger denne anledning til ikke blot at lægge våbnene, men også til at finde sammen om de nødvendige konkrete forhandlinger om den to-statsløsning, som både det hårdt prøvede palæstinensiske og israelske folk så åbenlyst har brug for, slutter han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.