De blodige kampe i Gazastriben understreger behovet for, at der etableres en palæstinensisk stat, mener udenrigsminister Villy Søvndal (SF).
De blodige kampe i Gazastriben understreger behovet for, at der etableres en palæstinensisk stat, mener udenrigsminister Villy Søvndal (SF). Foto: Søren Bidstrup

Kampene mellem Israel og Hamas skal stoppes, og derefter skal de forskellige parter sætte sig omkring forhandlingsbordet og blive enige om en fredelig løsning. Sådan lyder opfordringen fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der er meget bekymret over de tiltagende kamphandlinger i Gaza.

- Vi har fra europæisk side fordømt den tiltagende vold fra begge sider. Rigtig mange civile tages som gidsler i denne kamp. Vi opfordrer til, at man neddrosler kamphandlingerne og går efter en politisk løsning, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

TOPSHOTS-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA

Han mener, at den politiske løsning skal munde ud i, at der etableres en selvstændig palæstinensisk stat.

- Det, vi ser nu, understreger behovet for en tostatsløsning, så vi kan få en israelsk stat, der kan leve i sikkerhed, og en palæstinensisk stat, som kan leve i sikkerhed. Det er en løsning, som Danmark og EU hele tiden har støttet, siger Villy Søvndal og medgiver, at det bliver svært at nå målet:

- Det ser svært ud, også når man kigger på historien. Men det er netop derfor, at vi skal fortsætte med at skubbe på udefra. Alternativet er en fortsat voldsspiral, siger han.

Kampene mellem Israel og Hamas blussede op i sidste uge, og foreløbig har flere end 90 palæstinensere og tre israelere mistet livet som følge af konflikten. Villy Søvndal mener, at begge parter bærer et ansvar for udviklingen:

- Der er ingen tvivl om, at når man kaster raketter i hovederne på folk, som det er sket fra Hamas’ side, så har man i sagens natur et ansvar. Det er der intet land i verden, der ville finde sig i. Samtidig er det klart, at staten Israel har et ansvar for at sikre, at det ikke går udover civile samt sørge for en proportionalitet i reaktionerne, siger udenrigsministeren.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.