Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) afviser frygt for at Europa suges ind i konflikt i Vestafrika. Afrikas militær skal trænes og støttes finansielt.

MALI: - Jeg tror ikke på en meget hurtig løsning af konflikten. Den militære indsats er nødvendig for at sætte en stopper for fremrykningen af al-Qaeda-grupper, og det ser ud til at være lykkedes i og med, der er centrale byer, der er befriet.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), som onsdag flyver til Etiopien til afrikansk topmøde, og her mødes med Malis udenrigsminister og repræsentanter fra regioner i Mali, som de islamistiske oprørere har haft eller stadig holder besat.

Til gengæld deler udenrigsministeren ikke den britiske premierminister David Camerons frygt for, at Mali skal udvikle sig til et nyt Afghanistan, hvor tropper fra Europa bliver bundet i årevis.

Udenrigsministeren fremhæver, at Mali ikke er fuldstændigt kontrolleret af terrorister, som Afghanistan var for 12 år siden. Så han vil hellere sammenligne landet med Somalia, hvor terrorgruppen al-Shabaab efterhånden er på hælene presset af regeringshæren sammen med styrker fra Kenya og Etiopien.

Og det er ad den vej, med hjælp fra styrker fra andre afrikanske lande, at Mali skal drive de al-Qaeda-relaterede oprørere ud, mener ministeren.

- Frankrig havde ikke drømt om at gribe ind i denne her konflikt, men gjorde det af nød, da terrorgrupperne var ved at løbe byerne i syd over ende, siger Søvndal, der er sikker på, at det franske engagement stopper, når en fælles afrikansk styrke er klar, og når Malis hær gennem træning er blevet stærkere.

Netop nu diskuterer EU at sende en træningsmission af sted til Mali, men det bliver i givet fald uden dansk deltagelse:

- Nej, vi har et forsvarsforbehold for EU-ledede missioner, så det betyder, at det kommer vi under alle omstændigheder ikke til, fastslår Villy Søvndal og fortsætter:

- Vores militære bidrag er Hercules transportflyet, og så bliver vores største indsats at skubbe den politiske proces, og det er blandt andet det, som møderne i Addis Ababa skal bruges til, siger Villy Søvndal og henviser til det ret massive danske udviklingsbistand på 600 millioner kroner og et nyt initiativ for landene syd for Sahara på 125 millioner over en tre-årig periode.

Den danske udenrigsminister mener desuden, at det på sigt er muligt at få en dialog i gang med dele af oprørsgrupperne om en politisk løsning - i hvert fald de grupper, der nedlægger våbnene og afsværger ethvert tilhørsforhold til al-Qaeda.

Som de tragiske begivenheder i Algeriets ørken viste, opererer al-Qaeda-grupper på tværs af landegrænserne i det såkaldte Sahel-bælte i og syd for Sahara.

Spørgsmål: Giver det ikke en risiko for, at man bliver nødt til at intervenere militært andre steder i Sahel-bæltet?

- Nej. Vi skal ikke i gang med at intervenere udefra. Det nye er, at afrikanerne selv klarer så mange af deres konflikter, som de gør, svarer Villy Søvndal.

I Mali er en fælles afrikansk militærstyrke med forkortelsen AFISMA under langsom opbygning, men den er plaget af manglende finanser. Et donormøde i næste uge, også i Addis Ababa, skal forsøge at få penge ud af det internationale samfund, herunder Danmark, og det er prisen for, at der ikke skal yderligere europæiske tropper af sted:

- Det kan godt være, at det bliver nødvendigt med økonomisk støtte til AFISMA, og at det bliver rollen ude fra og et af de steder, hvor vi kan hjælpe i kanten af den militære indsats, men det er afgørende, at det er afrikanerne selv, der påtager sig ansvaret, siger udenrigsministeren.