koralrevet halveret på blot 27 år

Australiens populære og smukke Great Barrier Reefs korelrev er blevet halveret på 27 år, blandt andet på grund af global opvarmning

Det skriver hjemmesiden newsmeat.com.

Undersøgelsen lavet af forskere fra Australian Institute of Marine Sciences og universitetet i Wollongong viser, at søstjerner, storme og afblegning af revet i forbindelse med klimaændringer har halveret verdens største koralrev.

Forskerne advarer mod at revet, der er på UNESCOs verdensarvsliste, kan blive halveret igen om blot ti år, hvis udviklingen fortsætter som nu.

Intense tropiske cycloner i området står for hele 48 pct. af den kraftige halvering, mens to slemme blegninger i forbindelse med opvarmning af havet står for 10 pct. Søstjerner, der spiser koralerne, står for 42 pct.

Hovedmanden bag undersøgelsen, Hugh Sweatman, forklarer at koralrevet normalvis kan hele sig selv. Men den slags tager omkring 10-20 år.
- Som det er nu er intervallerne mellem ødelæggelserne for korte til at revet kan hele helt, og det er det der forårsager tabene, forklarer Hugh Sweatman til newsmeat.com.

Forskere mener at antallet af søstjerner, der spiser alger på revet, er vokset på grund af at antallet af rovdyr, der spiser søstjerner, er mindsket. 

Lederen af Australian Institute of Marine Sciences, John Gunn, fortæller, at forskerne vil prøve at forudse det eksplosive antal af søstjerner og undersøge om indgriben i fx. vandkvaliteten omkring revet kan reducere det.

Great Barrier Reef ligger i Koralhavet ved kysten af Queensland i det nordøstlige Australien. Revet strækker sig over 2600km og fylder næsten 345.000 kvm.