Lyt til artiklen

En malaysisk forretningsmand, som franarrede den amerikanske flåde det største beløb nogensinde (godt en kvart milliard kroner), er blevet fanget igen efter en springtur fra sin husarrest på godt 14 dage.

Han kaldes populært 'Fat Leonard', men hedder rigtigt Leonard Glenn Francis. Han blev fanget i Venezuela, mens han forsøgte at komme om bord på et fly til Rusland.

Han havde været på flugt siden 4. september. Da lykkedes det ham at forlade sit hjem i den amerikanske stat Californien ved at skære sin ankelkæde over. Det skriver BBC.

Myndighederne i USA forsøgte at finde ham, men de vidste, at han formentlig havde forladt landet.

I onsdags blev den 57-årige så anholdt i Simón Bolívar de Maiquetía Lufthavn af de venezuelanske myndigheder.

Han kom til Venezuela via Mexico og Cuba, men nu venter der ham en returbillet til USA.

I 2015 indrømmede han bestikkelse og korruptionsanklager, men samtidig havde han været et samarbejdende vidne for anklagerne.

Myndighederne havde tilladt ham at forblive i sit hjem i San Diego, fordi hans helbred var dårligt. Han havde således cancer i nyrerne.

Da politiet ankom til huset 4. september, opdagede de, at der ikke var nogen hjemme.

Ifølge naboerne var lastbiler kommet og kørt fra stedet i løbet af ugerne, før politiet ankom.

At han blev fanget, er blot det seneste kapitel i den meget ømfindtlige skandale, der har ramt US Navy.

Det amerikanske justitsministerium har beskrevet, hvordan det lykkedes at franarre søværnet mange millioner dollar.

'Fat Leonard' var manden bag et succesfuldt bestikkelsessystem, der opererede gennem hans firma i Singapore. Firmaet servicerede blandt andet den amerikanske flåde i Stillehavet.

Anklagerne siger, at han tog overpriser på omkring 35 millioner dollar (264 millioner kroner). Han bestak officerer med kontanter, gourmetmiddage, cigarer, sjælden spiritus og sexparties på luksushoteller.

Han blev anholdt i 2013 og erklærede sig skyldig i 2015. Han havde blandt andet tilbudt en halv million dollar i bestikkelse (3,5 millioner kroner) til officerer i søværnet for at få opgaver til sit eget skibsværft.

Der er dusinvis af officerer, som også er impliceret i skandalen.

Mens kun fire er blevet dømt på nuværende tidspunkt, har mindst 27 andre erklæret sig skyldige i at have modtaget bestikkelse.