Opdateret søndag 21.9.2014: Giftlinjen advarer, at dette trick er farligt. Læs mere her.

Nu skal der ikke længere slides, skrubbes og skrabes for at rengøre ens beskidte ovn. Nordmanden Elisabeth Thomas Jensen har med hjælp fra en god ven skabt et trick, der gør det meget nemmere at rense fedt og snavs væk. Et trick, der går Norge rundt på Facebook.

Den norske kvinde var træt af sin ulækre ovn, men inden hun begyndte at rengøre den, rådførte hun sig hos en ven, som gav hende et råd, der skulle vise sig at gå viralt. Flere tusinde nordmænd har delt hendes fremgangsmåde, som får ovnen til at skinne igen.

LÆS OGSÅ: Sådan fjerner du svedlugt fra skoene


Guide til ren ovn

- Sæt ovnen på 150 grader om aftenen.

1. Sæt 2,5 dl salmiak i en ildfast beholder

2. Sluk ovnen

3. Kog en liter vand

4. Sæt salmiakken øverst, og vandet nederst

5. Luk lågen igen og vent til dagen efter

Så tager du salmiakken ud, bland med to tsk. Zalo (norsk opvaskemiddel). Vask, bling bling, skriver Elisabeth Thomas Jensen på sin Facebook-profil.

Kemiker ved Beredskabsstyrelsen Flemming Kristensen understreger, at man skal være opmærksom på de gasser, der kan forekomme ved brug af salmiakspiritussen.

- Hvis man varmer det op, vil der blive frigivet ammoniakdampe, som man muligvis vil kunne lugte udenfor ovnen. Der er en risiko for, at det kan kradse i halsen, hvis det står over natten, siger han.

Ifølge dagens.dk fik en dansk kvinde det så dårligt, at hun endte med et hjertestop og måtte lægges i koma efter genoplivning. Lægerne kan ikke endegyldigt afgøre, om det skyldes salmiakspiritus, men ifølge kvindens søn skete det kort efter, at hun forsøgte at rense ovnen med salmiakspiritus.

Til den norske avis Finnmark Dagblad uddyber Elisabeth Jensen tricket:

- Varm ovnen op til 150 grader, så den bliver godt varm, om aftenen. Derefter hælder man 2,5 deciliter salmiak i en skål, der kan tåle varme. Kog en liter vand i en elkedel. Hæld vandet i en vandfast skål. Sluk ovnen. Sæt risten midt i ovnen. Stil skålen med salmiak overst i ovnen. Vandet stiller du nederst. Lad det stå over natten med lågen lukket, siger Elisabeth Jensen og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Sådan rengør du blenderen efter en smoothie

- Det, der sker, er, at vanddampen blander sig med gassen fra salmiakken. Så står det og godter sig i det varme rum over natten, og så bliver fedtet helt blødt. Næste dag, da jeg skulle vaske ovnen, tog jeg salmiakskålen ud. Jeg tilføjede lidt Zalo (norsk opvaskemiddel) i skålen. Derefter blandede jeg det med lidt varmt vand fra hanen, siger hun til Finnmark Dagblad.

I skrivende stund har over 6.600 delt opslaget, som hun lagde op på sin Facebook-profil d. 13 september.