Bashar al-Assad interesserede sig ikke for politik og skulle slet ikke have været præsident. Men den stille øjenlæge er endt som en koldblodig massemorder.
Bashar al-Assad interesserede sig ikke for politik og skulle slet ikke have været præsident. Men den stille øjenlæge er endt som en koldblodig massemorder. Foto: Reuters
De skulle have været en del af Syriens fremtid. Men deres korte liv endte brat og meningsløst. En bombe dræbte 28 elever og deres lærer, da den slog ned i Batiha-skolen tæt på hovedstaden Damaskus sidste uge.

De uskyldige børn er blandt ofrene i den syriske borgerkrig, som har kostet mere end 40.000 mennesker livet. Hundredtusinder er flygtet fra landet, og 2,5 millioner bor i flygtningelejre. Efter halvandet års kampe mellem oprørerne og den forhadte præsident, Bashar al-Assads, regime ligger Syrien i ruiner.

- Jeg mener, at regimet i Damaskus nærmer sig et kollaps. Det er kun et spørgsmål om tid, siger Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, ifølge Ritzau.

Han kræver, at al-Assad øjeblikkeligt indleder forhandlinger om et politisk magtskifte. I onsdags valgte USA at anerkende oppositionen som Syriens legitime regering. Nettet om al-Assad strammes. Men det får ham næppe til at give op.

- Jeg er syrer, blev født i Syrien og vil leve og dø i Syrien, siger al-Assad til RussiaToday.

Så frygten for en langvarig borgerkrig med blodige gadekampe i Damaskus er reel. Selv skrækscenariet, at al-Assad tager sine kemiske våben i brug, kan ikke udelukkes.

46-årige al-Assad har flere gange bevist, at han ikke skyer nogen midler for at besejre oprøret mod ham, som brød ud den 15. marts 2011. Få dage senere åbnede regimets sikkerhedsstyrker ild mod demonstranterne, som krævede demokrati, borgerrettigheder og ikke mindst al-Assads afgang.

Arrogant regime

- Det arrogante regime har ikke givet det syriske folk andet valg end at gribe til våben. Syrerne blev tvunget til det her for at forsvare deres religion, familier og ejendele, skrev oppositionslederen Sheikh Ahmed Moaz al-Khatib sidste måned på sin hjemmeside.

Al-Assad mener derimod, at oprørerne er terrorister bevæbnet af Vesten i et forsøg på at vælte ham.

- Vi har ikke en borgerkrig. Det handler om terrorisme og at udlandet støtter terroristerne for at skade Syrien, siger han.

Verden måbede i starten over regimets hensynsløse brutalitet. Helt frem til borgerkrigens første skud anså mange i Vesten al-Assad som en mulig reformator – ikke en bestialsk slagter.

Som ung interesserede al-Assad sig slet ikke for politik, men det blev han tvunget til, da storebroderen Bassel kørte galt og omkom i 1994. Bashar måtte i al hast forlade øjenlægestudierne i London for at blive kørt i stilling som afløser for faderen Hafez.

Genert

Da Hafez døde i 2000, overtog Bashar præsidentposten. Mere af nød end af lyst. Han gennemførte i starten nogle reformer, før baglandet i Baath-partiet og militæret fik ham på ’bedre’ tanker. Langsomt fandt den generte al-Assad sig til rette i rollen som diktator. Ved genvalget i 2007 var forvandlingen komplet, husker professor i Mellemøstens historie David Lesch, som flere gange har mødt al-Assad og skrevet bogen ’Syrien: Assad-familiens fald’.

- Netop dér tænkte jeg, at han var en helt anden person end før. At han ville forblive præsident resten af sit liv, siger Leschtil The Atlantic.

RiyadHijab var Syriens premierminister, indtil han i august flygtede ud af landet i protest mod al-Assads myrderier. Han beskriver sin tidligere chef som kold, kynisk og med en blind tro på, at han kan knuse oprøret militært.

Kemiske våben

- Jeg er chokeret over at se, Bashar gøre, hvad han gør. Han virkede som et godt menneske, men han er jo endnu værre end sin far, siger Hijab til The Daily Telegraph.

Så slagterierne fortsætter. Rusland og Kina er på al-Assads side og forhindrer FN i at gribe ind. Omverdenen kan blot se til, mens Syrien forbløder i al-Assads hænder. Imens kan syrerne blot krydse fingre for, at al-Assads kemiske våben forbliver i arsenalerne.

 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.