Foto: RODONG SINMUN

De fleste mennesker er bekendte med atomtruslen fra Nordkorea og Kim Jong-un. Men truslen om en atomkatastrofe er meget større, end folk går og tror, siger en en tidligere amerikansk forsvarsminister.

»I dag er faren for en atomkatastrofe større, end den var under Den Kolde Krig, men det er faktisk de færreste mennesker, der er klar over, hvor alvorligt det står til,« sagde Dr William J. Perry på Stanford University's årlige forelæsning om national og international sikkerhed.

William J. Perry var USA's forsvarsminister i perioden 1994-1997, og her engagerede han sig meget i at forhandle med Rusland om netop truslen fra atomvåben. Han fik blandt andet forhandlet på plads, at både USA og Rusland skulle demontere 4.000 atomvåben. Siden er det dog begyndt at gå den anden vej igen.

FILE NORTH KOREA UN SANCTIONS

Da Dr Perry talte ved forelæsningen for en måneds tid siden, lagde han vægt på, at Nordkorea endnu ikke havde udviklet nukleare sprænghoveder, der var små nok til at kunne sættes på et missil.

»Hvis de får udviklet de her sprænghoveder i en mindre størrelse, bliver de for alvor en stor trussel,« sagde Dr Perry.

I denne uge har Nordkoreas leder Kim Jong-un så været ud at sige, at det er lykkedes forskere i landet at udvikle netop disse miniatureudgaver af sprænghovederne, der gør, at de kan sættes på missiler. Det skriver det internationale nyhedsbureau Reuters via det nordkoreanske statsmedie KCNA.

»De nukleare sprænghoveder er blevet standardiseret til at kunne bruges med ballistiske missiler ved at fremstille en miniatureudgave af dem,« siger Kim Jong-un ifølge KCNA.

John Kirby er talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, og han siger ifølge news.com.au, at dette er en trussel, som skal tages meget seriøst.

»Vi er nødt til at tage det seriøst. Denne unge mand (red. Kim Jong-un) har bevist, at han både er villig til og i stand til at overtræde sine internationale forpligtelser,« siger John Kirby.

Den store trussel om en atomkatastrofe kommer ikke kun fra Nordkorea. Dr William Perry nævner især Rusland som en stor trussel, men også Kina, Iran, Pakistan og Indien er lande, der skal tages seriøst.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.