Adam Lanza var iført sort kampuniform og militærvest, da han gik ind på Sandy Hook skolen i Newtown, Connecticut i USA, skriver CNN.
Adam Lanza var iført sort kampuniform og militærvest, da han gik ind på Sandy Hook skolen i Newtown, Connecticut i USA, skriver CNN.

Peter og Nancy Lanza var styrtende rige og levede i luksus. Men det var noget helt galt med deres søn, Adam. Fredag morgen skød han Nancy med hendes egen pistol. Og det blev begyndelsen på et af de værste mareridt i USAs historie:

Iført sort kampuniform og skudsikkervest kørte han hen til morens gamle arbejdsplads Sandy Hook Elementary School. Bevæbnet med to håndvåben af mærkerne Glock og Sig Sauer.

I en vanvittig blodrus skød Adam Lanza 20 børn og seks voksne for til sidst at tage sit eget liv.

Adam Lanza led af en personlighedsforstyrrelse. Han var intelligent, men autistisk og havde det svært med andre mennesker.

I en alder af 20 år boede han sammen med sin mor Nancy i en luksuslejlighed med fire værelser i Newtown, Connecticut. Det skriver Nydailynews.com. Nancy havde opsagt sit job som indskolingslærer for at tage sig af sin forpinte søn. Uvidende om, at hendes søn var ved at udvikle sig til et monster. Et monster der ikke alene var i stand til at dræbe. Men helt ufatteligt i stand til at dræbe massevis af små børn i alderen 5-10 år.

Autistisk

Kilder siger ifølge Ny Post, at Ryan Lanza - Adam Lanzas 24-årige storebror, der først blev forvekslet med massemorderen - har fortalt efterforskere, at hans lillebror havde en personlighedsforstyrrelse. Formentlig en form for autisme eller Aspergers syndrom. Skolekammerater og naboer siger, at Adam Lanza havde meget svært ved at begå sig blandt andre mennesker.

Beth Israel, hvis datter, Alex, gik i skole med Adam Lanza, siger til NY Post:

- Jeg ved, han havde problemer. Han var et meget underligt barn. Han var et stille barn, sky, måske socialt handicappet.

Hun beskriver Lanza som en person, der var genial til visse ting, men samtidig retarderet og tilbagestående på andre områder.

- Jeg tror han havde indlæringsvanskeligheder, siger hun til Ny Post.

Nørdet gamer

17-årige Justin Germak, der var nabo til Adam Lanza, siger, at Adam Lanzas afvigende personlighed var åbenlys for enhver.

- Du lagde helt klart mærke til det. Jeg vil ikke sige, han var anti-social, det var mere som om, han kæmpede for at være social, siger Germak.

Lanza brugte en sort attachemappe som skoletaske og hans billede var ikke med i skolens årbog. Han var angiveligt også en del af det sortklædte ’goth’-miljø på skolen.

Han var teknologi-entusiast og medlem af en klub, hvor medlemmerne linkede deres computere sammen i netværk og spillede computerspil.

- Min bror har altid været en nørd, har storebror Ryan Lanza tidligere sagt, ifølge Gloria Milas, hvis søn var medlem af samme klub.

NY Daily News citerer anonyme bekendte, der beskriver Adam Lanza som en ’tikkende, tidsindstillet bombe’, der jævnligt kom med pludselige udbrud. Ifølge en person, som avisen kalder ’en ven gennem længere tid’, var Adam Lanza ikke i stand til at føle smerte. - For et par år siden, da han var på baseballholdet, skulle alle være forsigtige, så han ikke faldt. Han kunne komme til skade og ikke mærke det, siger vennen, der bekræfter at Adam Lanza havde ’en masse mentale problemer’.

Velhavende

Adam Lanzas familie er særdeles velhavende. Hans far Peter Lanza er vicepræsident i GE Capital, og har tidligere været partner i det verdensomspændende revisionsfirma, Ernst & Young. Ryan Lanza har fulgt i farens fodspor og har arbejdet i Ernst & Young i fire år. Peter og Nance Lanza blev skilt i 2009. Da de første gang ansøgte om skilsmisse i 2008 krævede dommeren, at forældrene deltog i et særligt program, der skulle lære dem at være forældre.

Ifølge NY Daily News indvilgede Peter Lanza i at betale 240.000 dollars (1.360.945 kr.) om året i hustrubidrag til Nancy Lanza. Et beløb der ville stige til 298.000 dollars (1.689.840 kr.) i 2015. Beløbet var væsentligt højere end det, han juridsk var forpligtet til at betale, skriver avisen.

Peter Lanza bor i dag sammen med sin nye kone i et rigmandskvarter i Stamford, Connecticut. Han modtog den brutale besked om sønnens ugerninger, da en reporter ventede i indkørslen.

- Kan jeg gøre noget for dig?, spurgte toprevisoren ifølge Connecticut Post.

Da han fik beskeden om, at adressen var sat i forbindelse med skoleskyderiet i Newtown, rullede han vinduet op i sin blå Mini Cooper og kørte ind i garagen uden yderligere kommentarer.

Mor købte våbnene

De to våben, Adam Lanza brugte havde hans mor købt, ifølge registreringsattesten. Adam Lanza efterlod derudover en 223 kaliber ’Bushmaster’- riffel i bagagerummet på sin bil. Riflen var også registreret i moderens navn.

Blodbadet endte, da han tog sit eget liv. Han blev fundet død i et klasseværelse med de to pistoler ved sin side.

Ifølge myndighederne er han ikke tidligere straffet. Politiet har ikke fundet noget afskedsbrev eller manifest, der kan kaste lys over Adam Lanzas motiv til myrderierne. Både Peter Lanza og Ryan Lanza er begge blevet afhørt af politiet.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.