De har ikke set den i 140 år. Og forskere troede at den var uddød.
Men nu er det lykkedes nogle videnskabsmænd fra USA at få øje på den sortnakkede fasandue i den vilde urskov i Papua Ny Guinea.
De var på en månedlang eftersøgning i september, da det lykkedes at tage et fotografi af fuglen dybt inde i skoven. Det skriver BBC.
Det var kulminationen på en kæmpeudfordring, som involverede de lokale indbyggere. 20 kamerafælder og et enkelt sammenstød med pirater.
Medlemmerne af ekspeditionen havde forventet at finde den store fugl tidligere. De søgte på Fergussonøen, der var fuglen eneste kendte opholdssted, i 2019. Men de fandt ingen spor efter fuglen.
Det så ligesådan ud med ekspeditionen til Fergussonøen i 2022. Lige indtil de nåede landsbyerne på den vestlige skråning af Kilkerranbjerget, der er øens højeste punkt.
»Vi begyndte at møde jægere, som havde både set og hørt de sortnakkede fasandue,« fortæller biologen Jason Gregg.
En lokal mand fortalte, at han havde set fuglen adskillige gange. Det var i områder med stejle klipper.
Forskerne satte automatiske kamerafælder op i området – og de fangede et billede af fuglen, blot dage før holdet skulle forlade øen.
»Da jeg kiggede fotografierne igennem, blev jeg meget forbavset da jeg så en fugl gå lige foran kameraet,« siger Jordan Boersma fra universitetet i Cornell i byen Ithaca i New York i USA. De står bag projektet Rewild.
Billedet de fangede er den første gang, den for længst forsvundne fugl er blevet dokumenteret siden 1882.
Meget lidt vides om arten, men videnskabsfolkene tror, at de fugle, der bor på øen Fergusson, er en meget lille flok – og den bliver mindre med tiden.
De håber på, at informationerne, de har indsamlet, kan hjælpe til med at beskytte dem, der lever endnu.
På vejen hjem fra Fergussonøen til øen Normanby i Papua Ny Guinea blev deltagerne i ekspeditionen nødt til at sejle fra nogle pirater.
De er såmænd ganske almindelige i området, siger en talsmand for projektet Rewild.