Den selvmordsbomber, der i sidste uge dræbte 19 mennesker i Somalias hovedstad Mogadishu, kom fra Danmark. Det bekræftes af Somalias informationsminister.

Somalias informationsminister, Dahir Gelle, bekræfter nu, at manden bag sidste uges selvmordsangreb i landets hovedstad Mogadishu, kom fra Danmark. Det skriver Somali News med nyhedsbureauet AP som kilde.

I alt 24 personer, heriblandt tre ministre, blev dræbt ved bombeangrebet den 3. december.

Mandag oplyste Politiets Efterretningstjeneste (PET), at manden bag angrebet formentlig var en 24-årig somalisk statsborger, der tidligere har opholdt sig i Danmark. PET ønskede torsdag eftermiddag ikke at oplyse yderligere, men formodningen bekræftes altså nu af Somalias informationsminister, der oplyser, at manden er blevet identificeret af sin far ud fra et fotografi.

Den 24-årige boede i 15 år i Rødovre ved København, men rejste i 2008 til Somalia med sin kone og børn.

Aktionen skete ved en ceremoni for nyuddannede læger på et stort hotel midt i byen. De dræbte regeringsmedlemmer er minister for højere uddannelser Ibrahim Hassan Addow, sundhedsminister Qamar Aden og undervisningsminister Abdullahi Waayel. Sportsminister Suleyman Olad Roble blev kvæstet.

Det er den værste bombeaktion i Somalia i flere måneder. De fleste af de dræbte er studerende ved Universitetet Banadir i Mogadishu, men der var også forældre blandt de omkomne.

Indtil 2007 var selvmordsbomber et stort set ukendt fænomen i Somalia. Ifølge Dahir Gelle er de blevet mere almindelige i de senere år i takt med, at unge somaliere, der er blevet uddannet i udlandet, vender hjem for at kæmpe.

Den islamiske oprørsgruppe al-Shabaab menes at stå bag selvmordsangrebet, som for første gang udløste demonstrationer mod gruppen i Mogadishus gader.

/ritzau/