Vil hellere investere i fodbold  og hurtige biler end i flygtninge fra krigen i Syrien.

De olierige golfstater vender ryggen til de syriske flygtninge, siger flere politikere.

Saudi-Arabien har kun taget 59 af de fire millioner syrere, som er frygtet fra borgerkrigen i Syrien. Den saudiske kongefamilie, som styrer landet med hård hånd, har i år blot doneret 18 mio. til FNs flygtningeprogrammer i Libanon, Irak, Tyrkiet, Egypten og Jordan.

Bedre ser det ikke ud for en anden oliestat, Qatar, der har brugt milliarder på at sponsorere fodboldklubber i Spanien og Storbritannien. Som vært for fodbold-VM i 2022 skal emiren i Qatar i de kommende år investere store summer i stadionanlæg. Han har ikke ønsket at modtage nogen flygtninge ud over de 42 syrere, han har kaldt for sine ’gæster’.

I Bahrain er man tilsyneladende også mere optaget af at sit Formel 1-værtskab end af at åbne grænserne for flygtningene. Man har kun taget 33.

Rige stater svigter

Tidligere udviklingsminister Mogens Jensen (S) mener, at golfstaterne svigter de syriske flygtninge.

»I forhold til golfstaternes rigdom er det helt uacceptabelt, at de ikke bidrager noget mere. Der er heller ikke nogen, der flygter til de lande. Jeg synes ikke, vi skal acceptere, at de ikke giver flere penge. Det er da det mindste, de kunne gøre,« siger han.

Den konservative udlændingeordfører Naser Khader, der selv har syrisk baggrund, mener, at saudierne er bange for at forrykke den etniske balance i landet, hvis man tager andre arabiske folkeslag ind.

Frygter ballademagere

»I Saudi Arabien har man wahabisme som hovedreligion. Man vil ikke have moderate sunnier ind. Man vil helst have wahabitter. Golflandene er bange for folk fra Syrien, Palæstina og Egypten, fordi de i deres øjne er for politisk bevidste og vil give alle deres borgere for mange gode ideer. Man er bange for den etniske balance, og vi ser jo, at saudierne hellere vil have filippinere og thaier som arbejdskraft. Dem kan de lettere smide ud, hvis de begynder at lave ballade,« siger han.

Store armbevægelser

Han er forarget over, at disse lande ikke føler et større ansvar for at hjælpe. I forhold til landenes enorme olieformuer syner de få millioner kroner, som de giver, ikke af meget. Forklaringen ligger i, mener han, saudierne er et stolt folkefærd.

»De fører sig frem med store armbevægelser, når de skal love penge, men når det kommer til stykket, betaler de ikke,« siger Naser Khader.