Efter 10 år genåbnes sagen om Wolfgang Priklopil, der holdt Natascha Kampusch fanget i otte år i sit hjem i Wien. Hans død på togskinnerne efter hendes flugt efterforskes nu som et mord. Men hvis Priklopil ikke begik selvmord, hvem havde så motiv til at slå ham ihjel?

Om morgenen den 2. marts 1998 mødte den 10 år gamle Natascha Kampusch ikke op på sin skole i det østlige Wien. Hun blev først set igen den 23. august 2006, da hun var 18 år gammel. Ved middagstid lykkedes det hende at undslippe et otte år langt og rædselsfuldt fangenskab i kælderen hos sin bortfører Wolfgang Priklopil.

Samme aften blev 44-årige Priklopil efter en omfattende menneskejagt i timerne forinden fundet død på skinnerne imellem to af Wiens togstationer. Han var blevet kørt over af et tog.

Priklopils død blev udråbt som selvmord og bortførelsen af Natascha Kampusch blev erklæret opklaret og sagen lukket. Men nu åbner Wiens statsadvokat ifølge det tyske magasin Spiegel for en gen-undersøgelse af Priklopils død. En række ubesvarede spørgsmål i sagen har rejst så meget tvivl om selvmords-afgørelsen, at statsadvokaten vil have den efterforsket som et mord.

Et af de åbenlyst ubesvarede spørgsmål er, om Priklopil allerede var død, da han blev lagt ud på sporet. Togføreren så Priklopils krop ligge ubevægelig på sporene inden påkørslen og ingen vidner så ham bevæge sig ud på skinnerne.

Men hvis han allerede var død - hvem lagde ham så på sporet?

Natascha Kampusch har selv forklaret, at det var Priklopil som greb fat i hende på vejen til skole, og som lagde hende ind i en hvid varevogn og kørte hende væk.

Men var han virkelig hele alene om at gribe den 10-årige pige og holde hende fangen til hun blev voksen? Eller var der en medgerningsmand, som ustraffet har hjulpet Priklopil og slog ham ihjel, da hun undslap?

En af de drivende kræfter bag teorien om mordet på Priklopil og en ukendt medgerningsmand var Franz Kröll. Han er ikke en hvilken som helst konspirationsteoritiker. Kröll var en højtstående officer i Wiens politi og ledede efterforskningen af Kampusch-bortførelsen. Han sad i to senere kommissioner, som blev nedsat til at undersøge, om der var begået tjenesteforsømmelser under opklaring af sagen, og han talte utrætteligt om de forhindringer, der blev lagt i vejen for hans arbejde.

Kröll var stærkt uenig i afgørelsen af Priklopils død som et selvmord, og han nægtede som hovedefterforsker at stille op til en pressekonference, da myndighederne den 8. januar 2010 meddelte, at sagen var lukket og efterforskningen indstillet.

Den 24. juni 2010 blev Kröll fundet på sin terrasse med sin tjenestepistol ved siden af sig, død af et skud igennem hovedet. Hans død blev erklæret et selvmord.

Selvom Kröll ved sin død af mange blev opfattet som kværulant var han ikke alene om sine teorier. En tidligere landsretspræsident i Wien og medlem af undersøgelseskommissionen af Kampuschsagen, Johann Rzeszut, har skrevet en hel bog om alle de fejl -  23.786  i alt - der er blevet begået under opklaringen af sagen. Både af den oprindelige bortførelse (hvor Priklopil på et tidspunkt blev udspurgt af politiet), af fangenskabet gennem otte år og af Priklopils død.

Rzeszut kritiserer blandt andet, at Priklopils død uden videre blev affærdiget  som et selvmord, og at teorien om et mord og en medgerningsmand aldrig er undersøgt til bunds. Allerede i 2012 fik Kröll efter sin død en smule medhold i sine teorier, da endnu en kommission, denne gang under det østrigske parlament, fandt at selvmordsteorien var svag og at der var begået for mange fejl i sagen. I 2013 fandt et hold af tilkaldte internationale kriminaleksperter dog, at selvmordsteorien alligevel holdt vand.

At der blev begået mange fejl i efterforskningen, og at forholdene omkring Priklopils død er mildt sagt underbelyste, beviser selvfølgelig ikke, at en morder er gået fri, som måske også er barnebortfører.

Der har dog helt fra begyndelsen været sået tvivl, om Priklopil handlede alene. En 12-årig pige var vidne til bortførelsen af Natascha Kampusch tilbage i 1998. Hun fortalte dengang, og hun har som voksen kvinde fastholdt, at hun så Priklopil gribe fat i Kampusch og skubbede hende ind i varevognen. Men hun så også, at der sad en anden mand bag rattet, som kørte bilen væk bagefter.

Teoretikerne har en klar favorit til rollen som medgerningsmand.

Politiets viden om, hvad der skete  i seks af timerne fra Natascha Kampusch slap fri til Priklopil blev fundet død på skinnerne, hviler i høj grad på vidneudsagn af én mand, der både var Priklopils ven og forretningspartner.

Denne ven har forklaret, at han omkring klokken 14, kort tid efter at den undslupne Kampusch endelig var lykkedes at få en nabo til at ringe til politiet, fik et telefonopkald fra Priklopil, der bad om at blive hentet i det indkøbscenter, hvor Priklopils BMW senere blev fundet parkeret.

Ifølge vennen aflagde Priklopil en tilståelse, hvor han fortalte i detaljer om bortførelsen af Kampusch og hvordan han havde holdt hende fanget gennem otte år. Omkring klokken 20 blev Priklopil sat af i nærheden af stationen. Vennen har forklaret, at da Priklopil steg ud af bilen, trykkede han ham en sammenfoldet seddel i hånden med ordet »Mama« udenpå. Sedlen var et afskedsbrev fra Priklopil til hans mor. En grafologisk undersøgelse har senere antydet, at håndskriften ikke svarer til Priklopils.