Nye udsagn afslører, at Israels Mossad-tjeneste i 1970erne forsøgte at myrde Iraks diktator Saddam Hussein og nazisten Alois Brunner, som diktatoren havde inviteret til Irak.

Israelske medier skriver i dag, at den hemmelige, israelske tjeneste Mossad i 1970erne forsøgte at myrde Iraks diktator Saddam Hussein. Det var før, at Saddam Hussein blev kendt som en massemorder, der hensynsløst myrdede mennesker i sit eget land. Mordforsøget skete ved en bombe, der var gemt i en bog.

Mossad forsøgte også at myrde nazisten Alois Brunner, der arbejdede i Syrien. Brunner havde tusindvis af jødiske liv på samvittigheden under Anden Verdenskrig. Han havde arbejdet som Adolf Eichmans højre hånd i udryddelsen af europæiske jøder og var siden kommandant for Drancy KZ-lejren i Frankrig, hvorfra jøder blev deporteret til dødslejre østpå.  Som andre nazistiske bødler blev Brunner rekrutteret til den arabiske verden efter krigen.

Mordforsøget på Saddam Hussein efterlod diktatoren uskadt, men en højtstående officer blev dræbt af bomben. Mordforsøget på Brunner var mere succesfuldt og han blev hårdt såret, men ikke dræbt. Mossads leder fra 1974 til 1982 hedder Yitzhak Hofi og han siger nu til de israelske medier:

- Vi klarede Brunner. Det var i Syrien. Vi dræbte ham ikke, men han blev såret. Han var virkelig en afskyvækkende person, denne Brunner.

De israelske medier fortæller, at Mossad siden forsøgte at myrde Saddam Husein to gange, nemlig i 1992 og 1999. Israel var dybt bekymret for Saddam Husseins hensigter og aggressive planer over for Israel og man sendte i 1970erne general Tzuri Sagi til at træne iranske soldater, der skulle træne kurdiske guerilla-styrker, så de kunne angribe Irak. Ideen var at svække Iraks styrke.  Det var Tzuri Sagi, der fik ideen til at forsøge at myrde Saddam Hussein, og han bad Mossad sende en ekspert, der i de israelske medier kaldes Natan. Det var Natan,  der forberedte bomben i bogen.

Oplysningerne er fremkommet i en TV-udsendelse på israelsk fjernsyn, der skildrer den nu 85 årige Hofis liv. I udsendelsen fortæller flere tidligere Mossad-agenter om deres oplevelser. Det var Hofi, der var manden bag redningsaktionen, da palæstinensiske terrorister i 1976 kaprede et fransk fly og førte det til Entebbe i Uganda. Aktionen reddede flyets passagerer, der blev holdt som gidsler af terroristerne og Idi Amins ugandiske militær.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.